Празници / фестивали

Предстоящото издание на Нощ на литературата във Варна – по-мащабно от всякога

Сряда, 10 май 2017 г., от 18 до 22 часа

Предстоящото издание на Нощ на литературата във Варна – по-мащабно от всякога


◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2017 ВЪВ ВАРНА

През тази година Нощта на литературата ще се проведе за единадесети път в множество европейски градове. Четени паралелно ще бъдат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, предварително подбрани от културните институти и посолства на техните държави. Четенията се домакинстват от разнообразни градски пространства, утвърждаващи се като „читателски гнезда“. За да чуете определен текст, следва да посетите неговото читателско гнездо, където се чете избрания текст на всеки тридесет минути в периода 18:00-22:00 ч.

Специални гости на Нощ на литературата във Варна тази година са едни от най-утвърдените литературни имена в страната – Силвия Чолева – издател, писател, редактор, журналист – и Стефан Иванов – поет, драматург, редактор и преводач. Те ще четат свои произведения на 10 май от 18 до 22 ч. в книжарница „Параграф 22“ – едно от читателските гнезда във Варна. Ден по-рано, на 9 май, гостите ще вземат участие в отворена дискусия, посветена на динамиката на българската литературна и културна реалност. Дискусията е с начален час 19 ч. и ще се проведе в Галерия „Съвременно пространство“.

В престоящото издание не малко четци ще предразположат аудиторията за емоционално и интелектуално преживяване на литературните текстове. Сред тях са актьори, продуценти, журналисти, редактори и други. В инициативата ще се включи Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна и актьорите: Биляна Стоева, Валери Вълчев, Константин Соколов, Милена Кънева, Николай Кенаров, Цветина Петрова. В литературното начинание ще участват още Дарина Докова, Зоя Михайлова и Ива Георгиева от Българска национална телевизия 2. Част от екипа на Радио също ще подкрепи инициативата. Зад нея застават Веселина Божинова, Светлана Вълкова и Юлия Петкова. Пред публика ще се изправят и младите актьори от Студио „Театър“ с ръководител Стоян Радев: Анжела Жекова, Виктория Иванова, Габриела Боева, Георги Няголов, Деница Василева, Димитър Клатуров, Ели Пенчева, Недялко Стефанов, Паула Баркова, Симона Роева.

Четене на голяма част от текстовете в оригинал – запазена черта на варненско издание на инициативата – ще има и тази година благодарение чужденци, пребиваващи в България, както и на българи, живели и учили в чужбина.

 

Подробна програма на Нощ на литературата във Варна: http://amorpha.org/blog/archives/3725

 Автор:
Младежка фондация „Аморфа”
Публикация:
09.05.2017 г. 11:26
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25642-predstoyashtoto-izdanie-na-nosht-na-literaturata-vav-varna-po-mashtabno-ot-vsyakoga