Празници / фестивали

Нощ на литературата 2017 във Велико Търново

Сряда, 10 май 2017 г., от 18 до 22 часа

Нощ на литературата 2017 във Велико Търново

◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2017 ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Нощ на литературата през 2017 г. има своето пето юбилейно издание за Велико Търново, шесто за страната и единадесето в международен мащаб.

Тази година Нощ на литературата се провежда на 10 май (сряда) от 18 до 22 часа в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Във Велико Търново Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Общината за 2017 г. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио, електронните медии Peika.bg и „Аз чета“.

Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Институт Балаши, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Руския културно-информационен център, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“, посолствата на Финландия, Швейцария и Норвегия. Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Основните цели на инициативата, както и в предишните свои издания, са: да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература; да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите чрез показване на качествена съвременна литература; да провокира диалог между литературите на различните европейски култури чрез срещата на българските им преводи; включване към международно литературно събитие; запознаване с интересна популярна личност и активно включване на градската среда в обществени събития, и не на последно място – приятно прекарване чрез слушане на интересни откъси и пътешествие из града – от „читателско гнездо“ към „читателско гнездо“.

В Нощта на литературата на всеки половин час четец (обикновено популярна личност) чете откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда“. Във всяко „гнездо“ се чете един конкретен откъс от една книга от един конкретен четец.

Във Велико Търново организатори на Нощ на литературата са Чешкия център – София, Община Велико Търново, МДТ „Константин Кисимов“ и Европейски информационен център – В. Търново.

Читателски гнезда:

1. Камерна зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (адрес: В. Търново, ул. „Васил Левски“ 4)

Четец: Иван Митев (актьор в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов)

Произведение от Посолство на Ирландия

Колм Тойбин, „Бруклин“, изд. „ICU“, С., 2016 г., превод Бистра Андреева.

2. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ (адрес: В. Търново, ул. „Р. Михайлов“ 1)

Четец: Детелин Кандев (актьор в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“).

Произведение от Полски институт

Пьотр Пажински, „Пансионът“, изд. „Colibri“, С., 2016 г., превод Васил Велчев.

3. Шишманова баня (адрес: В. Търново, ул. „Св. Климент Охридски“ – 44, квартал Асенов)

Четец: Стефка Златкова (актриса в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“)

Произведение от Посолство на Белгия

Амели Нотомб, „Петрония“, изд. „Colibri“, С., 2017 г., превод Светла Лекарска.

Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература. Сряда, 10 май 2017 г., от 18 до 22 часа.

Информацията за събитието ще бъде оповестена в: Програмата на Общината, Официалния сайт на Общината, Кабелно радио „Велико Търново“, регионални вестници „Борба“ и „Янтра Днес“, кабелни телевизии „Видеосат“ и „Евроком Царевец“ и др.


За повече информация: https://www.noshtnaliteraturata.bg;

Във Фейсбук: www.facebook.com/noshtnaliteraturata


Автор: Организаторите
08.05.2017 г. 17:53
Посетено: 657
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25641-nosht-na-literaturata-2017-vav-veliko-tarnovo