Празници / фестивали

Ден на Европа: 3D мапинг на площада, Домът на Европа посреща ученици

Проект „Европа – твоят дом“

Ден на Европа: 3D мапинг на площада, Домът на Европа посреща ученици


◊ 9 МАЙ - ДЕН НА ЕВРОПА

По случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз, Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици. 3D мапинг спектакълът ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“ и ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч. Домът на Европа ще посрещне ученици от цялата страна, част от които ще имат възможността да участват в дискусия за членството на България в ЕС с министър Лиляна Павлова от 11:00 ч. (събитието е отворено за журналисти).

3D мапинг спектакъл „Европа – твоят дом“

По случай Деня на Европа – 9 май – жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят и на светлинното 3D мапинг шоу „Европа – твоят дом“, посветено на историята на членството на България в ЕС и на общите споделени ценности на Съюза. Спектакълът ще бъде прожектиран от 21:30 часа върху фасадата на сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“.

Специалното събитие е разработено съвместно с българското студио mp-studio.eu, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Филмът е с продължителност от 13 минути и за да могат всички желаещи да станат част от празника, ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21:30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg, както и във Facebook страницата на Информационното бюро чрез Facebook Live.

Проектът „Европа – твоят дом“ се осъществява в партньорство със Столичната община. Медийни партньори са Българската национална телевизия, Дарик радио и Нетинфо.

Посещение на ученици от цялата страна

Над 300 ученици от цялата страна ще посетят Дома на Европа и ще се включат в поредица от занимателни информационни инициативи и образователни презентации, посветени на Европейския съюз, неговата история и възможностите, които предлага на младите европейски граждани. На събитието ще присъства министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която ще награди победителя в конкурса за студентско есе на тема „България в Европейския съюз: десет години по-късно“, съвместно организиран от Представителството на Европейската комисия в България и Института за икономическа политика, и ще поговори с учениците за техните виждания за членството на България в ЕС. Официалната част е предвидена за 11:00 ч., като събитието е отворено за журналисти.

В рамките на посещението е предвидена обиколка на забележителностите на София, където учениците ще имат възможност да открият истински европейски „находки“ в нашата столица, показващи знаковите места за българското членство в Европейския съюз и общата ни европейска история. Част от всеки тур ще бъдат няколко „спирки“, на които ще бъдат засегнати интересни теми от историята на ЕС и от пътя на България към обединена Европа.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България е обявен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
08.05.2017 г. 15:44
Етикети:
Посетено:
1206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25629-den-na-evropa-3d-maping-na-ploshtada-domat-na-evropa-posreshta-uchenitsi