Празници / фестивали

Стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017

Две изложби поставят началото на тазгодишното издание на фестивала за съвременна фотография “Фотофабрика”

Стартира четвъртото издание на Фотофабрика 2017


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА ФОТОФАБРИКА 2017

Две изложби поставят началото на тазгодишното издание на фестивала за съвременна фотография “Фотофабрика”, което стартира на 2 май в София.

Традиционната за фестивала изложба на открито с кадри на агенциите "Ройтерс" и "Гети Имиджис" ще представи селектирани фотоси на двата медийни гиганта по темата на “Фотофабрика” 2017 - „Отблизо”. Те ще бъдат изложени от 2 до 15 май на Моста на влюбените зад НДК, а от 16 май - на оградите на две столични училища (120 ОУ „Г. С. Раковски” и НМУ „Л. Пипков”) .

От 2 до 14 май в Арт център „Банкя“ ще бъде показана изключителната изложба „1/320“ на Стоян Ненов - фоторепортер на Reuters и първият българин носител на наградата „Пулицър“. Миналата година изложбата беше показана в София при изключителен интерес от страна на публиката. Хората в движение са във фокуса на Стоян Ненов, работил по отразяване драмата на имигранти, пристигащи в Европа и техните съдби.

В програмата на фестивала, който ще продължи до 23 юни, следват 3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития.

От 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия представя за пръв път пред публика изложбата на Алекс Майоли „Аз, моя милост и ЕС” (“Me Myself and EU“), проект, създаден за фестивала “Фотофабрика”. Специално за подготовката на тази изложба италианският фотограф обиколи емблематични за прехода на България места.

Алекс Майоли е автор, който работи по най-болните теми на днешна Европа – възхода на крайно десните движения, бежанците, разделението между  Източна и Западна Европа, документира знакови исторически събития, като падането на режима на талибаните в Афганистан и войната в Ирак от 2003 година. Негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic.

Майоли ще присъства на откриването на изложбата и ще има среща с българската публика на 10 май в СГХГ.

Голямата изненада за публиката на “Фотофабрика” тази година - изложбата на едно от най-големите световни имена в хуманистичната фотография Робер Доано, се открива на 15 май в Музея на София. Тя ще включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945-1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни.  Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life – “Целувка пред  кметството” (Le baiser de l’Hôtel de ville), която също ще бъде част от експозицията.

Между 15 и 28 май в галерия “Васка Емануилова” може да бъде видяна най-провокативната изложба в рамките на фестивала – тази на проф. Лин Шрьодер „Автопортрет с близнаци и една гърда“, която включва само една фотография. За нея самата авторка твърди, че никога не те остава безразличен. Лична среща с публиката Шрьодер ще има в галерията на 20 май.

Един от акцентите на фестивала – изложбата „С отворена уста“ на испанката Кристина Гарсия Родеро  ще бъде показана в Националната галерия – Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие. През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с “Фотофабрика”) бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.


ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът  представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Пълната програма на фестивала е публикувана на сайта на Фотофабрика - www.fotofabrika.org

 

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
01.05.2017 г. 12:39
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25591-startira-chetvartoto-izdanie-na-fotofabrika-2017