Празници / фестивали

10. Антистатик: Романтично издание не оставя никого на дистанция от съвременното изкуство

От 12 до 21 май за седми път Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция/ Teach back ще ни доближи до съвременното сценично изкуство

10. Антистатик: Романтично издание не оставя никого на дистанция от съвременното изкуство


◊ БЕЗ ДИСТАНЦИЯ

От 12 до 21 май за седми път Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция/ Teach back" ще ни доближи до съвременното сценично изкуство, като част от Романтично издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик". И понеже романтиката позволява, и даже настоява за близост без ограничения и предразсъдъци, то „Без дистанция“ предлага разнообразие от възможности за вълнуващи, лични срещи. Тазгодишното й издание, което се осъществява в партньорство с влиятелната регионална мрежа за съвременен танц Номадска танцова академия, привлича с София много специални гости, които са сред задаващите новите тенденции в образователните модели за танца, в теорията и артистичната практика.

На 18 май от 17 часа в Гьоте-институт България за пръв път в страната имаме шанса да чуем и видим на живо Руди Лерманс - един от най-значимите изследователи и теоретици на съвременния танц в Европа днес. Той ще представи книгата си „Moving Together“, предлагаща задълбочен, но разбираем поглед върху развитието на съвременния танц в Белгия и на континента през последните три десетилетия. Изграждайки артистични портрети на емблематични хореографи като Анна-Тереза де Керсмакер, Мег Стюарт и други, текстът прави интересен анализ на променените условия и новите начини на артистична работа в нашия свят.

„Без дистанция“ предвижда и още една първа среща - с новаторския образователен формат Co-Teaching. С него ще бъдат запознати участниците в 4-дневния уъркшоп, воден съвместно от Гизела Мюлер (Германия), директор на образователната програма на престижната танцова организация Танцфабрик в Берлин, танцовият артист и ментор Деян Сърхой (Словения) и българският хореограф Росен Михайлов. Уъркшопът Co-Teaching, както и представянето на книгата на Руди Лерманс, се осъществява в партньорство с Гьоте-институт България.

Хореографът и танцьор Кевин Джийн (Франция), работил с изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обин, Одил Дюбок и Мириам Горфинк, който гостува в артистичната програма на „Антистатик“ с „Едни други райски места“, ще проведе и 3-дневен уъркшоп със същото име. В него той ще работи с  професионални артисти в сферата на танца, театъра и пърформанса.

За любопитните към текущите процеси и политики в съвременното сценично изкуство и култура, следящи развитието и актуалните процеси в българския и международен контекст, „Без дистанция“ предвижда две важни лекции с вход свободен в Галерия „Етюд“. На 13 май от 11:00 часа Биляна Тануровска-Кюлавковски (Македония) ще говори за това „От какви институции за изкуства имаме нужда днес“, в условията на недоверие и дори провал на съществуващите институции.

На 14 май от 11:00 часа отново тя и Ангелина Георгиева (България) ще дебатират върху темата „История и архив на хореографските практики“, споделяйки опита си от проекта „НДА Архивиране“, който си постави за цел да изследва и събира документални материали за развитието на танца и на свързани с танца практики от 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век на Балканите, чиято история на съвременния танц остава все още ненаписана, неговите архиви са разпилени из лични чекмеджета и разкази.

Чрез всички тези събития, „Без дистанция“ продължава и развива заложените от самото й възникване стремежи: да създава контекст за обмен на идеи и практики между професионалисти посредством  образователни формати, да въвежда най-новите теоретични концепции и да търси нестандартни начини за общуване с публиката.

Условията за участие в обучителната програма на „Без дистанция“/ Teach back можете да прочетете на уеб-страницата на Фестивала „Антистатик“ www.antistaticfestival.org. Крайният срок за кандидатстване е 2 май.

Платформа ''Без дистанция”/ Teach back e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България, като представители на мрежата Номадска танцова академия, с подкрепата на Програма “Култура“ на Европейския съюз, Столична програма “Култура” за 2017, Министерство на културата на България, Гьоте-институт България, Френски институт и „Театроскоп“ в рамките на FranceDanse Orient-Express


* * *

. Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.

. Медийни партньори на фестивала са телевизия Bulgaria ON AIR; Портал за  култура, изкуство и общество „Култура"; лайфстайл платформата Vibes.bg; медийна компания „Нетинфо” и vesti.bg; интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg; уеб списание Madame Bulgaria.

. За допълнителна информация и интервюта може да се обръщате към Ина Дублекова (Културна фондация А25 – ПР на Антистатик 2017) на телефон 0889 61 61 43 и на ел. поща: info@a25cultfound.org

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
02.05.2017 г. 16:17
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25582-10-antistatik-romantichno-izdanie-ne-ostavya-nikogo-na-distantsiya-ot-savremennoto-izkustvo