Празници / фестивали

10. Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката

Десето издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ - София, 12-20 май 2017

10. Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката


◊ АНТИСТАТИК 2017

От 12 до 20 май в София ще се проведе десетото, романтично, издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

На пръв поглед допирните точки между романтиката и съвременното изкуство изглеждат малко. Но в нашия свят, в който дори интимните отношения често са сведени до стока на пазара, а насилието е част от ежедневието, правилата на играта са преобърнати. Съвременното изкуство своевременно регистрира тези промени и отговорно бърза да ги коментира. А пък „Антистатик“ намира за романтичен факта, че е наличен вече цели 10 години и остава в отдадена, моногамна връзка със съвременния танц и пърформанс, въпреки трудностите и насрещните течения. Затова през 2017 насочва поглед в тази посока и предлага емоционално-наелектризираща програма за тялото, ума и сърцето. 


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Програмата на Антистатик 2017 започва на 12 май от 19:30 в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с „DUO (couple dance)” („Дует (танц по двойки)”) на хореографа Брис Льору (Франция), ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал и в трупата на Анна-Тереза де Керсмакер – „Rosas”. В България той работи с доказания тандем Виолета Витанова и Станислав Генадиев, за да предложат своя радикален, красив, отговор на опита да се „създаде конфликтна ситуация на страх в Европа“, освободен от йерархии и захранен от уважение към тялото на другия. 

На следващата вечер, 13 май, от 20.00 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща, носителят на европейската награда за млади хореографи за 2010 г. „Prix Jardin d’Europe” Драгана Булут (Сърбия/Германия) кани зрителите на среща. Бърза, разбира се. Взимайки повод от популярните практики за намиране на интимен партньор като „мачмейкинга“, пърформансът й „Market of Love” („Борса за любов”) проследява „хореографията” на актуалната социална представа за любовта и начините, по които чувствата биват превърнати в продукти за покупко-продажба. 

На 16 май от 19.30 ч. отново в ДНК Кевин Джийн (Франция) представя „Des Paradis” („Райски места”) и предлага на публиката заедно да се завърнат в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Да го отвоюват обратно, измисляйки ново измерение, остров и територия, благодатни за съвместно съществуване и сбъдване на мечти. Тук, сега, веднага, без отлагане и чакане.

Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на „завръщането” със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК – „Take Down” („Събаряне”) и „EmptinessFullness” („Празнота/ Пълнота”). Първата работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и морталното. С вторият пърформанс Казуйо Шионой пък разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загубата на няколко близки хора. 

На следващия ден, 18 май от 19.00 ч., в Младежки театър „Николай Бинев”, едни от най-горещите имена на танцовата сцена в Германия в момента, Верена Билингер и Себастиан Шулц, гостуват с „Romantic afternoon” („Романтичен следобед”).  С него те провокират публиката да погледне към уж така обикновения и романтичен акт на целуването от съвсем различен ъгъл. Заедно с изпълнителите на сцената - Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих – те създават „машина“, която показва колко лесно могат да се симулират чувства чрез рутинни, физически действия, незадвижени от вътрешни емоции, а от заучени движения. 

В предпоследната вечер от програмата на „Антистатик“, 19 май от 20.00 ч., в Център за култура и дебат „Червената къща”, артистичното дуо bücking&kröger (Флориан Бюкинг и Райза Крьогер, Германия) канят зрителите в „Narragonien” („Нарагония”), въображаемата страна към която поема екипажът от световноизвестната творба на Себастиан Брант „Корабът на глупците“. А собствената им интерпретация започва от точката, в която едно изтощително пътуване прави пътниците физически неспособни да си представят каквото и да било отвъд непосредствената реалност, която е пред погледа им.    

Артистичната програма на Романтичното издание на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо „Sanctuary” („Светилище”) на Магдалена Хованиец (Австрия). В него авторката създава специално пространство, разположено в бездната, зееща между религиозните практики и всепоглъщащия консумеризъм на съвременното общество. Поместено там, то съчетава белезите на високорейтингов риалити формат, групова артистична терапия и мистичен духовен ритуал. 

Така с увереност, страст, съзерцателност и мечтателност съвременното изкуство формулира своята дефиниция за романтика през 21. век. Не пропускайте да я разучите с 10. Антистатик (и внимавайте да не се влюбите, защото не е на мода). 

В рамките на 10. Фестивал ще се проведе и Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция“, където очаквайте освен интересни работни ателиета и семинари, така и танцов архив: истории в движение, премиери на книги, warm up на зрителите, разговори с артисти след представленията.


Антистатик 2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Антистатик 2017 се реализира в партньорство с Календар на културните събития на Столична община 2017; Гьоте-институт България; Театроскоп, в рамките на FranceDanse Orient-Express, (Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция); Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия; Министерство на културата; INTPA - Международна мрежа за танц и пърформанс - Танцквартир Виена, Австрия, финансирана от Австрийското правителство; Посолство на Израел в България; Платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа” и представлявана в България от Derida Dance Center; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, в рамките на програма “Мигриращо тяло”, финансирана от СП “Култура” на СО за 2017; Младежки театър “Николай Бинев” и Галерия Етюд.

Медийни партньори на фестивала са телевизия Bulgaria ON AIR, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура” и лайфстайл платформата Vibes.bg.

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
24.04.2017 г. 14:32
Посетено:
1087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25467-10-antistatik-savremennoto-izkustvo-e-na-sreshta-s-romantikata