Празници / фестивали

Нов български университет празнува 25-ата си годишнина в „Червената къща”

Юбилеят ще бъде отбелязан с представления и дискусии между 27 март и 1 април

Нов български университет празнува 25-ата си годишнина в „Червената къща”


◊ СЪБИТИЕТО

С музика на живо на 27 март (понеделник) от 19:00 ч. ще бъдат открити Дните на Нов български университет в „Червената къща”. Поводът е двоен – Нов български университет (НБУ) навършва 25 години, а 20 са випуските, завършили програма „Театър” на НБУ.

Събитията продължават от 27 март до 1 април и включват спектакли, отворени репетиции, дискусии, инсталации, срещи на завършили и настоящи студенти, и други. Представени са всички направления на театралната дейност и образование, развивани активно в НБУ вече 25 години.

Акцент в програмата е осъществяването на независима продуцентска дейност, която обхваща дългия път от инициирането, организирането и реализирането на експеримент до провеждането на социална работа и работа с деца.

Ценителите на театъра ще могат да се насладят на дипломни спектакли на студенти от програма „Театър“, както и на постановки на завършили студенти. Сред заглавията са „Вишневи сестри“, „Влюбените“, „Забавно като патерица“, „Йерма“ и „Премълчаното разказано”.

Всеки елемент от програмата разглежда различна тема и поставя различен, социално значим въпрос. Ще бъдат разгледани темите за любовта, омразата, истината, лъжата, търсеното и намереното, казаното и премълчаното.

Гостите на Дни на НБУ в „Червената къща” ще могат да се включат активно и в редица дискусии за мисията на НБУ в изкуството и иновативните методи, използвани в университета.

За да резервирате място за представленията, посетете сайта на „Червената къща” http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx, обадете се на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 или пишете на: office@redhouse-sofia.org.
Входът за журналисти е свободен.


◊ ПРОГРАМА

Дни на Нов български университет в „Червената къща“

27 март – 1 април  2017

25 години НБУ – 20 випуска, завършили програма „Театър“ на НБУ


27 март (понеделник)

Ден на откриване

. 19:00 ч. – 21:00 ч. - Откриване „Лица, събития, концепции“ (коктейл с музика на живо, изпълнители от НБУ и гости)


28 март (вторник)

25 години театър в НБУ – образование и практика

. 11:00 ч. – 14:00 ч. – Представяне на проекти, представления, практики и предложения на алумни на програма „Театър“

. 19:00 ч. – 20:30 ч. – Спектакъл „Вишневи сестри“

Един спектакъл за това как: разбираме/не разбираме Чехов; играем/играем с Чеховите пиеси;чувстваме/преживяваме/превъплъщаваме/интерпретираме/коментираме/ритуализираме/митологизираме Чеховите персонажи... и всичко това в един „типичен Чеховски интериор – няколко стола, пейка и масичка със самовар”. Постановка и режисура: доц. Възкресия Вихърова; режисура: гл. ас. д-р Ася Иванова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценография: доц. арх. Зарко Узунов; костюмография: доц. Елена Иванова; участват: дипломанти от програма „Театър” на НБУ.

На български език.
Вход: 10/8 лв.  


29 март (сряда)

20 випуска, завършили програма „Театър“, НБУ

. 11:00 ч. – 14:00 ч. – Дискусия „Менторска програма в България – идеи, възможности, партньори“
 
. 15:00 ч. – 16:30 ч. – Гостуващ спектакъл на алумни – ”Pride”

Документален спектакъл, който представя историите на част от участниците в първото Прайд шествие през 2008. Зад медийното отразяване, социалното внимание и реакциите срещу различието стои изборът на хора, както ЛГБТ, така и хетеросексуални, престрашили се да подкрепят публично идеята за Прайд. Режисьор: Констанца Гецова. Идея и текст: Даниел Александров.  С участието на: Михаил Милчев, Мартина Апостолова, Красимира Дуковска, Владимир Солаков, Станислав Анев, Цвета Дойчева. Гост: Ивайло-Валентино Учанов. Тренинг: Василия Дребова. Глас: Явор Караиванов, Яна Мошолова. Видео: Рая Руменова. Видео монтаж: Светослав Янков, Рая Руменова. Аудио обработка: Осман Юсеин, Явор Лазаров. Дизайн-обувки: Жанета Иванова. Ментор: Неда Соколовска.

На български език, със субтитри на английски.
Вход: 10/8 лв.  

. 19:00 ч. – 20:30 ч. – Спектакъл „Влюбените“ с участие на алумни

Днес интерпретираме чрез текста на Карло Голдони историята на любовта като история на нашето несъвършенство. Любовта се оказва свободна територия за реализация на нашата себичност, мнителност, ревност и това поражда редица комедийни ситуации. Постановка: Десислава Шпатова; водещ и драматург: доц. Снежина Петрова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценична художествена инсталация: Десислава Морозова; участват: студенти и дипломанти от програма „Театър” на НБУ, със специалното участие на гл. ас. д-р Ася Иванова.

На български език.
Вход: 10/8 лв.  

. 20:30 ч. – 21:30 ч. – Коктейл за алумни и настоящи студенти, програма „Театър“


30 март (четвъртък)

Различни тенденции, застъпени в учебните програми и в театралната дейност на НБУ /интерпретация на девиза: „Да не се боим от разнообразието“

. 13:00 ч. – 15:00 ч. – Дискусия „Пионери в областта на танцовия и физически театър“ – концепции и алтернативи за развиване на този жанр в страната

. 15:00 ч. – 16:30 ч. – Кафе пауза и прожекции на емблематични спектакли на УТ на НБУ

. 16:30 ч. – 18:00 ч. – „Моят живот! Да имаш ляв палец“ – work-in-progress

Представлението е създадено по едноиманната книга на Анжела Пенчева – писател и актриса с трайни физически увреждания. Въпреки тежката си диагноза (детска церебрална парализа) Анжела притежава силата да живее, да се весели и създава. В присъствието на самата Анжела визуални артисти, пърформъри, танцьори и хореографи ще покажат как болното тяло провокира изграждането на нова художествена реалност. По идея на доц. Възкресия Вихърова.

На български език.
Вход: 10/8 лв.

. 19:00 ч. – 20:30 ч. – танцов спектакъл „Екселсиор“

Кое може да ни провокира „да отворим очи и да търсим зрънцето светлина във времето, в което сме? Дали вечната идея за търсене не се противопоставя на вътрешната ни хармония? Много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега. Винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да сме в този момент с вътрешния аз.” Постановка и хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова.

Вход: 10/8 лв.


31 март (петък)

Социални програми на Университетски театър, НБУ

. 14:00 ч. – 15:30 ч. – Спектакъл „Забавно като патерица“ с участието на хора с различни възможности.

Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, постановката преобръща предразсъдъците към хората с увреждания, включително сред самите тях, и намира хумор във всичко: от представянето им в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения. В спектакъла участват хора с физически увреждания. Режисьор: проф. Ева Волицер; хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова; костюмография: Магдалена Ваклинова, Виктория Серафимова; сценография: Георги Батилов; асистент режисьор: Яна Стоянова.

На български език.
Вход: 10/8 лв. 

. 15:30 ч. – 16:00 ч. – Кафе пауза

. 16:30 ч. – 18:00 ч. – Спектакъл „Йерма“ в подкрепа на дейността на фондацията „Искам бебе“
 
Представлението ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума за кого да се венчаят децата им. Йерма приема покорно това бреме в името на това детето й да осъществи нейните копнежи. Липсата на споделена любов и невъзможността да има дългоочакваната рожба я предизвикват да се изправи пред собствените си кошмари, хиперболизирани до застрашителни размери, което води до необратими последствия. Спектакълът се играе в подкрепа на фондация „Искам бебе“. Режисьор: Николай Младенов; хореография: Петя Попова; сценография и костюми: Георги Батилов; музика: Георги Арнаудов; участват: Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов.

На български език.
Вход: 10/8 лв.  

. 19:30 ч. – 21:00 ч. – Спектакъл „Премълчаното разказано“ - артистична платформа „Не на насилието срещу жените“

Три жени разказват премълчаното по темата за ненасилието върху жените. Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. В желанието си да продължат напред, те често танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво. Сълзите им се появяват за кратко и се опитват да не безпокоят никого. Режисьор: Възкресия Вихърова. С участието на: Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова и Ивона Маврова.

На български език.
Вход: 10/8 лв.  


1 април (събота)

Финален ден

. 11:00 ч. – 12:30 ч. – Детски университет „Любимият ми ден е събота“ – децата ще работят с преподаватели от програма Театър
 
. 15:00 ч. – 18:00 ч. – отворени репетиции за финална театрална акция на тема „Звук, текст, мелос“ с участието на преподаватели и студенти от програма „Театър“ и гост-композитори
 
. 19:00 ч. – 20:00 ч. – Финална презентация

. 20:00 ч. – Коктейл за закриване


Съпътстващи инсталации в зала „Безименна“:

„Цветана 360 градуса“

27.03. – 29.03.

„Във видеопортрета на Цветана Манева опитах да закодирам онова, което свързвам с вълнуващите изживявания в театъра. Смесвайки осветление, специални ефекти и механизация и използвайки високотехнологична снимачна техника, 360-градусовата ротация около Цветана Манева е  своеобразен танц, но не само с човека, а  и с човешкото." Автор: Венелин Шурелов (SubHuman Theatre); звукова среда: Сибин Василев; оператор: Веселин Христов. Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата, НБУ, НХГ, Shortcut Productions, SubHuman Theatre и Phormatik Visual LAB.

Вход свободен. 

„Мостът/Везна“

30.03. – 1.04.

Инсталацията придружава представлението „Премълчаното разказано”. Посетителите на спектакъла и инсталацията могат да създадат свой разказ за ненасилие върху жени като сглобяват различни предоставени фрагменти. Всеки е поканен да донесе малък обект – реален или предполагаем свидетел на насилие. Той ще бъде експониран и стане част от живота на инсталацията. Идея: Възкресия Вихърова; автори: обект-пространство – Зарко Узунов; пространствена драматургия – Деси Морозова; интернет пространство – Петко Георгиев; текстов консултант – Йордан Ефтимов. 

Вход свободен 



Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
26.03.2017 г. 18:14
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25348-nov-balgarski-universitet-praznuva-25-ata-si-godishnina-v-chervenata-kashta