Празници / фестивали

Киноводител в света на София филм фест 2017

София, Бургас, Пловдив и Варна отново стават столици на киното през март

Киноводител в света на София филм фест 2017


◊ ОТКРИВАНЕТО

ХХІ Международен София филм фест ще бъде официално открит на 9 март с прожекцията на „Белгийският крал“ – от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК.

„Белгийският крал” е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс („Хадак/Khadak” – Венеция 2006, „Златен лъв на бъдещето”; „Алтиплано/Altiplano” – Кан 2009, Седмица на критиката; „Петият сезон/The Fifth Season” – Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award).

 

◊ ФЕСТИВАЛЪТ В ЦИФРИ, ФАКТИ И МЕСТА

Тази година фестивалът ще представи повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК - Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall. Тази година имаме още две нови локации – кино „Влайкова” и ОКИ Дом на културата „Искър”.

Основните цени на билетите са същите: 8 лв. (с намаление 6 лв.). 

 

◊ БИЛЕТ В КЕН

София филм фест вече наложи практиката за своя „Билет в кен“. За четвърта година той ще е отново навсякъде около Вас – ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате...

 

◊ 13 ФИЛМА СЕ СЪСТЕЗАВАТ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС

За 15-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”. Сред филмите в международния конкурс има и две български заглавия - „Безбог” („Godless”, 2016) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова; „Христо” („Hristo”, 2016) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Режисьорът лично ще представи пред българската публика най-новия си филм „Сиераневада”, както и още две свои творби – легендарният „Смъртта на господин Лазареску”, стартирал от София Мийтингс и привлякъл вниманието на световната кинообщност върху румънското кино, и „Аврора”.

 

◊ ДЖОН САВИДЖ СРЕД СПЕЦИАЛНИТЕ ФЕСТИВАЛНИ ГОСТИ

Американският актьор Джон Савидж ще бъде един от специалните гости на фестивала през 2017 година и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Публиката ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от Савидж на 11 март, събота. Предвидена е и специална среща със звездата в същия ден, в Дома на киното – превърналото се в традиция със запазена марка „София – Град на киното” интервю с автограф.

Джон Савидж ще представи на българските зрители и най-новия филм с негово участие „Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич.

 

◊ ГОЛЕМИТЕ ФИЛМОВИ ЗАГЛАВИЯ

В рубриката „Големите награди” ще видим „Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч („Златна палма” от Кан ’16, Локарно ’16 – Наградата на публиката); „Жената, която си тръгна” на Лав Диас („Златен лъв” от Венеция ’16); „Живял съм и по-добре” на Саболч Хайду („Кристален глобус” от Карлови Вари ’16), който ще бъде представен лично от неговия режисьор, актрисата Оршоя Тьорок-Илеш и продуцента Андраш Мухи; „Радио мечти” на Бабак Джалали (носител на наградата „Тигър” от Ротердам ’16).

Галапремиера на София филм фест ще има най-новият филм на британския режисьор Хю Хъдсън – „Алтамира“. Специалната прожекция е предвидена за 19 март в кино „Люмиер“. Публиката в София ще посрещне самия режисьор Хю Хъдсън, актрисата Мериам д’Або и още един специален гост на фестивала - чаровният романтик на британското кино, превърнал се в емблема за бунтарски дух и непокорност – Рупърт Еверет.

 

◊ ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

София филм фест ще предложи на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Рай” на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16); „Франц” (Frantz) на френския майстор Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16.

С гала премиера ще бъде „Тони Ердман” на Марен Аде (с номинация за чуждоезичен „Оскар”, Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с пет награди на Европейската филмова академия, сред които и приза за най-добър филм.

Най-новият филм на Аки Каурисмаки „Другата страна на надеждата” (The Other Side of Hope) ще бъде представен в България непосредствено след премиерата му в програмата на Берлинале ’17, където получи „Сребърна мечка” за режисура.

Не бива да се пропускат и „Сбогом, Берлин” (Tschick / Goodbye Berlin) – най-новият филм на Фатих Акин, както и номинирания за „Оскар” в четири категории „На всяка цена” (Hell or High Water), режисиран от Дейвид Макензи.

Ще видим и „Земя на боговете” (Dev Bhoomi) на Горан Паскалевич.

 

◊ НОВО БЪЛГАРСКО КИНО

На публиката ще бъдат представени 13 игрални филма, три от тях ще имат своята първа среща със зрителите - „Извън пътя” на Николай Волев, „Врагове” на Светослав Овчаров и „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова. Ще видим и най-новия филм на Константин Божанов „И после светлина”.

Филмите „Безбог” на Ралица Петрова, „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, „Спомен за страха” на Иван Павлов и „18” на Атанас Христосков ще имат своята софийска премиера след участието им на „Златна роза” през есента.

В програмата са още „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Пеещите обувки” на Радослав Спасов, „Летовници” на Ивайло Пенчев, „Никой” на Андрей Андонов и „Кораба Слънчоглед 1” на Васил Горанов.

13 на брой са и премиерните документални заглавия, сред които е новият филм на Тонислав Христов „Пощальонът”, фаворит на авторитетни международни фестивали като IDFA Амстердам и Сънданс.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

„Цветът на копнежа” е поетичното мото на специалната селекция от филми, представени във фестивала от нашите традиционни партньори Гьоте институт.  Сред заглавията са включени творби на Вернер Херцог, Вим Вендерс, Андреас Дресен.

През 2017 година София Филм Фест поставя в специален ФОКУС киното на Белгия. Във фестивалната програма е предвидена ретроспектива с филми на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, както и акцент върху важни творби от последните няколко години на белгийски режисьори като Жан-Пиер и Люк Дарден, Феликс ван Хрунинген, Жако ван Дормел и др.

Сред новите акценти във фестивалната програма през 2017 година ще откриете и селекциите ТИЙН и СПОРТ. Сред филмите, които ще привлекат вниманието на младите зрители, са австралийският „Спящо момиче”, белгийският „Винсент и края на света”, както и най-новата творба на Джон Карни „Sing Street”, който е част и от уникалната подборка в рубриката Музикална кутия.

Сред спортните заглавия са филм, посветен на легендарния футболист Пеле, австрийско-японско-американската продукция „Четвъртата фаза”, както и „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен (Голямата награда в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия).

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.03.2017 г. 16:19
Посетено:
1188
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25236-kinovoditel-v-sveta-na-sofiya-film-fest-2017