Празници / фестивали

„Музикалната кутия“ на София Филм Фест показва "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Ленард Коен, Иги Поп

Легендарният британски режисьор Тони Палмър ще бъде специален гост в София

„Музикалната кутия“ на София Филм Фест показва "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Ленард Коен, Иги Поп
Словенската група "Лайбах" в Северна Корея


◊ МУЗИКАЛНАТА КУТИЯ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Поредица от музикални филми за емблематични лица на съвременната музика ще покаже 21-вият София филм фест в специалната си рубрика „Музикална кутия“. Два от филмовите шедьоври на фестивалния екран са на големия британски режисьор Тони Палмър, който ще бъде гост на София филм фест през март.


◊ В ПАМЕТ НА ЛЕНАРД КОЕН

„Ленард Коен: Bird on a Wire” е филм-ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016 година. Филмът представя важни детайли от европейското турне на великия бард през 1972 г. – заснети, съхранени и пресъздадени от режисьора Тони Палмър.

Филмът въвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата. Кинотворбата представя 17 от най-великите парчета на Коен, изпълнени по времето, когато бардът е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, които съпътстват всяко турне.


◊ ДУХЪТ НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА, КУБА И "РОЛИНГ СТОУНС"

„Ролинг Стоунс: Оле, Оле, Оле – Пътуване през Латинска Америка” („The Rolling Stones: Ole, Ole, Ole – A Trip Across Latin America”) на Пол Дъгдейл е документален филм, проследяващ турнето на групата в десет града на Латинска Америка през 2016 година. Творбата съчетава изключителни изпълнения на живо с интимния поглед към света на "Ролинг Стоунс".

Акцент е историческият концерт в Хавана. Легендарните ветерани са първата рок група, появила се пред публика там, която наброява милион и двеста хиляди души!

Феновете ще видят Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рони Ууд и техните хипнотизиращи изпълнения на хитовете, превърнали се в безспорни класики „(I Can’t Get No) Satisfaction”, „It’s Only Rock ‘n Roll”, „Wild Horses”, „Honky Tonk Women”, „Sympathy For The Devil”, „Paint It Black”, „Miss You”...


◊ ДЖИМ ДЖАРМУШ РАЗКАЗВА ЗА ИГИ ПОП

Джим Джармуш и Иги Поп са стари приятели. Сигурно това е основателна причина един от най-неконвенционалните режисьори да се заеме с разказ за легендарната банда „The Stooges”. Филмът „Gimme Danger” беше в програмата на Кан 2016 - извън конкурса, в който участваше с друг свой филм „Патерсън”.

В „Gimme Danger” (2016) е разкрита историята на прото-пънк музикантите от Детройт, а разказвач е самият Джеймс Нюъл Остербърг-младши – непредвидимият и опасен, вълнуващ и енигматичен Иги Поп. Филмът показва интервюта с членовете на бандата, архивни концертни кадри, забавни визуални препратки и оригинална анимация на Джеймс Кър.  

 
◊ ДА СЪБЕРЕШ "БИЙТЪЛС" И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Тони Палмър прави „Бийтълс и Втората световна война II“ („The Beatles and World War II”, 2016) – осъвременена версия на музикалния документален филм „All This and World War II” от 1976 г. на Сюзън Уинслоу. В оригинала на Уинслоу се показват кавъри на „Бийтълс“ от най-известните соло изпълнители на 70-те и документални кадри от Втората световна война. Филмът обаче претърпява тотален провал, изтеглен е от кината и днес има култов статус.

Ето какво споделя Тони Палмър за своята версия: „Въпреки факта, че оригиналният филм от 1976 година беше (почти) унищожен, благодарение на безразличието и глупостта на първоначалния му дистрибутор, аз инстинктивно бях усетил, че основната идея, визуалният материал и – разбира се – музиката са прекалено добри, за да изчезнат завинаги!” В този филм Тони Палмър представя „някои от оригиналните записи на кавър-версии на "Бийтълс" с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика”. Той посочва, че филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми като войната в Сирия и бежанската криза.


◊ ДА СВИРИШ В СЕВЕРНА КОРЕЯ

„Денят на свободата – „Лайбах” в Северна Корея” (2016) е един необикновен документален филм – поради самия факт, че правителството на Северна Корея въобще е дало разрешение за концерт на прочутата словенска банда.

Норвежкият художник и театрален режисьор Мортен Травик работи с хъс и упоритост върху уникалния документален поглед за първия официално разрешен концерт на „Laibach” в Пхенян. Мортен Травик успява да заснеме този единствен по рода си концерт в тоталитарната Северна Корея. Травик получава предложение да бъде режисьор на шоуто в Пхенян, след което заедно със своя латвийски колега режисьор Угис Олте създават филма „Денят на свободата – „Лайбах” в Северна Корея”.

„Денят на свободата...” започва с кратко представяне на историята, философията и политическите послания на "Laibach", след което публиката се пренася в Пхенян, за да стане свидетел на един необичаен концерт, случил са на ръба между две тотално различни култури – между шока и комичното, между сериозното и трагичното...

 


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.02.2017 г. 09:59
Етикети:
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25162-muzikalnata-kutiya-na-sofiya-film-fest-pokazva-biytals-roling-stouns-lenard-koen-igi-pop