Празници / фестивали

"Белгийският крал", сниман у нас, открива XXI София Филм Фест

Копродукцията на Белгия, Холандия и България с българска премиера на 9 март

"Белгийският крал", сниман у нас, открива XXI София Филм Фест


◊ ПРЕДСТОИ XXI СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Копродукцията на Белгия, Холандия и България „Белгийският крал” ще открие 21-ия София филм фест на 9 март в зала 1 на НДК. Това ще бъде и българската премиера на филма, чиято световна премиера бе на 73-ия кинофестивал във Венеция.

Филмът е участвал с успех в програмите на почти 20 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

„Белгийският крал” е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Бросенс е режисьор на „Хадак/Khadak” – Венеция 2006, „Златен лъв на бъдещето”; „Алтиплано/Altiplano” – Кан 2009, Седмица на критиката; „Петият сезон/The Fifth Season” – Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award.


◊ ИСТОРИЯТА ЗАД ФИЛМА

Създаването на кинотворбата е провокирано от статия във в. „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.


◊ БЪЛГАРСКИ АКТЬОРИ В "БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ"

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”).

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби.

Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета”) е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците.

Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.


◊ СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ ЗА ФИЛМА

„Този филм е класически „mockumentary” (псевдо-документален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания, - пише за него сп. „Варайъти”. - „Белгийският крал” е възхитителен - изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието, с Белгия и с Балканите. „Белгийският крал” попада в жанра „роуд муви”, разчита се на камера от ръка (но само изглежда така), нестандартно кадриране и откриване на абсолютно нетрадиционни места и декори за снимки. Трудно е да си представим зрители, които не биха прегърнали с удоволствие този внимателен и шеговит киноразказ.“


◊ ОЩЕ ЗА ФИЛМА

„Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Оператор на филма е Тон Петерс, художник е Сабина Христова, художник по костюмите – Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева („Фронт филм”).



Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.01.2017 г. 12:29
Посетено:
1762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24963-belgiyskiyat-kral-sniman-u-nas-otkriva-xxi-sofiya-film-fest