Празници / фестивали

Предстои деветото издание на фестивала Sofia MENAR

Тази година фокусът е върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан

Предстои деветото издание на фестивала Sofia MENAR


◊ СЪБИТИЕТО

Деветото издание на фестивала Sofia MENAR ще се проведе между 12 и 29 януари 2017 в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център и Гьоте институт.

Фестивалът Sofia MENAR ще стартира за девети път на 12 януари с избрана селекция от най-добрите заглавия от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. До 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център и Гьоте институт ще бъдат показани над 50 премиери.

Тази година фокусът на фестивала е върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са 11 премиерни заглавия от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Азербайджан.

Sofia MENAR ще бъде открит с прожекция на ливанския хит „Любов по правилата". Комедията беше сред фаворитите на зрителите на фестивалите в Ротердам и Сънданс. Историята представя три набожни семейни двойки от Бейрут, които се опитват да поддържат искрата на любовния живот, без да нарушават правилата на Корана.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Един от акцентите в програмата е „Айдълът от Газа" на Хани Абу-Асад (номинации за „Оскар" за „Раят днес" и „Омар"), представящ перипетиите в живота на победителя от „Араб Айдъл" Мухамад Асаф, който като дете пее за пари по сватби, след което работи като шофьор на такси и накрая успява да спечели най-известния музикален формат в арабския свят.

„Мимози" идва на Sofia MENAR с наградата на критиката от фестивала в Кан. Историята следва керван, който съпровожда умиращ старец в последния му път през Атласките планини. Неговото прощално желание е да умре в родния град Сиджилмаса, където са погребани близките му.

В програмата на фестивала е и алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар" тази година - „Кладенецът". Филмът е отличен с 4 награди от фестивала в Александрия и представя историята на жителите на планинско селце, които остават без вода по време на войната за независимост в Алжир.


Пълната програма може да намерите тук: http://www.menarfest.com



Автор:
Владислав Христов
Публикация:
27.12.2016 г. 15:17
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24874-predstoi-devetoto-izdanie-na-festivala-sofia-menar