Празници / фестивали

Най-мащабният книжен форум у нас ще се проведе от 13 до 18 декември в Националния дворец на културата

44-то издание на Софийския международен панаир на книгата

Най-мащабният книжен форум у нас ще се проведе от 13 до 18 декември в Националния дворец на културата


◊ СЪБИТИЕТО

Софийският международен панаир на книгата, очаквано и любимо събитие от културния афиш в столицата, тази година ще представи повече от 200 участници от България и чужбина, на шест етажа. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието на 13 декември от 11:00 в Централното фоайе на НДК.

Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. В 16:00 Посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на XX век  Хорхе Луис Борхес - 30-годишнината от смъртта му. Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой. В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация относно книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес. В програмата ни очакват и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3.

Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“. Тя ще бъде връчена в петък, 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото”.

Със събитията от културната програма на панаира можете да се запознаете от линка в публикацията тук.

За четвърта година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху изключително актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма. Сред тях е Илия Троянов, чийто последен роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г. Сърцето на литературния фестивал традиционно ще тупти на сцената на Мраморно фоайе, ет. 2 на Националния дворец на културата.

На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници на панаира (ляв полуетаж), ни очакват щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария. Пълния списък с участниците на панаира вижте тук.

 

Медийните партньори на Софийския международен панаир на книгата са:

„Аз чета“, БНТ, БНР, бТВ радио, въпреки.com, вестник „Стандарт“, „Книголандия“, Jazz FM, Classic FM, NJoy, Melody

 

* * *

Софийски международен панаир на книгата
13-18 декември, Национален дворец на културата
всеки ден от 10:00 до 20:00, в неделя до 19:00
oрганизатор: Асоциация „Българска книга“
www.abk.bg

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2016 г.

https://www.facebook.com/events/128545474290611/

 


Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
07.12.2016 г. 19:03
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24776-nay-mashtabniyat-knizhen-forum-u-nas-shte-se-provede-ot-13-do-18-dekemvri-v-natsionalniya-dvorets-na-kulturata