Празници / фестивали

София Филм Фест в Русе – избрано игрално и анимационно кино

„София Филм Фест“ гостува в Русе за седми пореден път

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ

Избрано игрално и анимационно кино
25-27 ноември 2016,  Доходно здание


25 ноември 18:00-19:50

„Аферим!”

Голяма театрална зала
Румъния-България-Чехия-Франция, 2015, 108 мин, черно-бял

Режисьор - Раду Жуде
Сценарий - Раду Жуде
Оператор - Мариус Пандуру
Музика - Дана Лукрециа Бунеску

В ролите - Теодор Корбан, Михай Команою, Тома Кузин, Александру Дабияжа, Луминита Джеорджиу, Виктор Ребенджук, Алберто Диначе, Александру Биндеа, Михаела Сирбу, Адина Кристеску, Сербан Павлу, Габриел Спахиу

Продуцент - Ада Соломон
Копродуцент - Росица Вълканова – „Клас Филм”

Източна Европа, 1835 г. Двама ездачи кръстосват из територията на Влашко. Приставът Костандин и неговият син търсят избягал циганин роб, подозиран, че има тайна връзка с жената на господаря. Костандин се отнася спокойно към ситуацията, подхвърляйки ободряващи афоризми, докато синът му гледа доста по-сериозно на света наоколо. По пътя двамата срещат хора от различна националност и религия: турци, руснаци, християни, евреи, румънци и унгарци. Всеки демонстрира предаваните от поколение на поколение предразсъдъци спрямо останалите. А когато циганският роб е намерен, приключението тепърва започва...


25 ноември, 20:30-22:20

„Ма Ма”

Голяма театрална зала
2015; Испания-Франция; 111 мин.; цветен

Режисьор - Хулио Медем
Сценарий - Хулио Медем
Оператор - Кико де ла Рика
Музика - Алберто Иглесиас
В ролите - Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар

Изключително вдъхновяваща мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството. Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем с участието на Пенелопе Крус като жена, чиято воля и безкрайни възможности да обича я водят и през трагедиите, и през чудесата на живота.

Докато сърцето ѝ все още страда заради решението на съпруга ѝ да прекара лятото в Мадрид заедно с младата си любовница, Магда (Крус) разбира, че има рак на гърдата. Внимателният доктор (Алекс Брендемюл) дава надежди за оцеляването ѝ, но Магда трябва да премине през болезнено лечение и мастектомия. В деня, в който разбира за диагнозата си, тя отива да гледа футболния мач на сина си. Именно там среща Артуро (Луис Тосар) – скаут на легендарния отбор Реал Мадрид. Артуро получава обаждане с ужасна новина: жена му и дъщеря му са претърпели инцидент. Артуро припада, а Магда го закарва в болницата, където съпругата му лежи в кома. Тези приличащи си житейски катастрофи пораждат много специална връзка между Магда и Артуро, която ще се запази, независимо от завоите, по които ще поеме животът им.


26 ноември, 11:00-12:20

„Дългият път на север”

Голяма театрална зала
2015; Франция-Дания; 81 мин.; анимационен

Режисьор - Реми Шайе
Сценарий - Клер Паолети, Патрисия Валей, Фабрис дьо Костил
Музика - Джонатан Морали
С гласовете на - Криста Тере, Одри Сабле, Реми Кайeбо, Томас Саголс, Феодор Аткин

Саша, младо аристократично момиче, растящо в Русия в края на XIX в., мечтае за Великия Север и страда за съдбата на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Олукин е предал страстта към изследователската дейност на Саша, но родителите ѝ, които не одобряват това, вече са уредили брак за дъщеря си. Саша се бунтува срещу съдбата си, бяга от дома си и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север.


26 ноември, 18:00-19:30

„Жажда”

Голяма театрална зала
България, 2015; 90 мин.

Режисьор - Светла Цоцоркова
Сценарий - Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова, Венцислав Василев
Оператор - Веселин Христов
Музика - Христо Намлиев
В ролите - Моника Найденова, Александър Бенев, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев

Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

Награди и номинации:
Сан Себастиан ’15 – Номинация за наградата на Kutxabank за нови режисьори; Златна роза ’15 – Награда за пълнометражен дебют и награда за операторско майсторство; Минск ’15 – Награда за най-добър кастинг, Специална награда на журито; Арас ’15 – Най-добра режисура.

 
26 ноември, 20:00-22:00

„Каръл”

Голяма театрална зала
2015; Великобритания-САЩ-Франция; 118

Режисьор - Тод Хейнс
Сценарий - Филис Наги
Оператор - Едуард Лакман
Музика - Картър Бъруел
В ролите - Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит

Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит, роман „Цената на солта”. "Каръл" разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк. Терез Беливет е младо момиче, което работи в магазин за дрехи в Манхатън, но мечтае за по-смислен живот. Среща Каръл – очарователна жена, живееща в капана на скучен брак без любов. Между двете веднага прехвърча искра, а невинността на първата им среща изчезва и връзката им се задълбочава. Каръл се освобождава от веригите на брака, но съпругът ѝ започва да се съмнява в уменията ѝ да бъде майка, след като увлечението ѝ към Терез и близките отношения с най-добрата ѝ приятелка Аби излизат наяве.

Награди и номинации:
Оскар ’16 – Номинации за най-добра актриса в главна роля (Кейт Бланшет), актриса в поддържаща роля (Руни Мара), операторско майсторство, костюми, оригинална музика и адаптиран сценарий; Кан ’15 – Най-добра актриса (Руни Мара), „Куиър палма”; Номинация за „Златна палма”; Златен глобус ’16 – Номинаци за най-добра драма, актриса в драматичен филм (Кейт Уинслет, Руни Мара), режисьор и оригинална музика; Camerimage ’15 –„Златна жаба”; Британски независими награди ’15 – Номинация за британска независима награда за най-добър чуждестранен независим филм; Чикаго ’15 – Награда „Q Hugo”; Готъм ’15 – Номинация за най-добра актриса (Кейт Бланшет), номинация за най-добър филм, номинация за писателска награда; Независим дух ’15 – Номинация за най-добър филм, операторско майсторство, режисура, сценарий, главна женска роля (Кейт Бланшет и Руни Мара)

 
27 ноември, 11:00-12:25

"Пророкът" от Халил Джубран

Голяма театрална зала
САЩ-Канада-Ливан-Катар, 2014, 84 мин, анимация

Режисьор - Роджър Алърс и Гейтан Бризи, Пол Бризи, Джоан Грац, Мохамед Саед Хариб, Том Мур, Нина Пейли, Бил Плимтън, Джоан Сфар, Михал Соха
Сценарий  - Роджър Алърс, по романа на Халил Джубран
Музика Габриел Яред
С гласовете на - Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Джон Кразински, Кувенжане Уолис, Алфред Молина, Франк Лангела

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно неочаквано приятелство, но същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който ще го върне в страната му. По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни въображаеми сцени. Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?


27 ноември, 18:00-19:40

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”

Голяма театрална зала
2015; България-Холандия-Швеция; 102 мин.; цветен

Режисьор - Иглика Трифонова
Сценарий - Иглика Трифонова
Оператор - Рали Ралчев
Музика - Теодосий Спасов
В ролите - Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков, Игор Скварица, Лабина Митевска

Това е филм за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. За неговото краткотрайно, но важно появяване на сцената на тези събития. За начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват. Филм за вечното жертвоприношение.


27 ноември, 20:30-22:30

„Всичко ще бъде наред”

Голяма театрална зала
2015; Германия; 118 мин.; цветен

Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Бьорн Олаф Йохансен
Оператор - Беноа Деби
Музика - Александър Деспла

В ролите - Рейчъл Макадамс, Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Мари-Жозе Кроз, Патрик Бошо, Джулия Сара Стоун

Всичко ще бъде наред се базира на оригиналния сценарий на норвежеца Бьорн Олаф Йохансен и разказва историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си.


Автор:
Никола Бенин
Публикация:
25.11.2016 г. 09:51
Посетено:
1439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24673-sofiya-film-fest-v-ruse-izbrano-igralno-i-animatsionno-kino