Празници / фестивали

Националният литературен музей и Националната библиотека канят гражданите на тържествено честване на Деня на народните будители

Националният литературен музей и Националната библиотека канят гражданите на тържествено честване на Деня на народните будители


◊ ПОКАНА

На 1 ноември, от 10 ч. Националният литературен музей и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще поднесат цветя пред паметника на отец Паисий. Паметникът се намира южно от катедралния храм „Св. Александър Невски“. Двете културни институции канят гражданите и гостите на София да почетем заедно Деня на народните будители.

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова и директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски ще отправят поздравления към обществеността по случай празника. Пред паметника на Отец Паисий ще прозвучат части от „История славянобългарска“ в изпълнение на Искрен Красимиров от „Незабравимата България“ – организация от граждани, които чрез съвременни форми популяризират българските национални герои. В четническа униформа младият режисьор ще рецитира и стихове на Христо Ботев.

От 11 часа Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ кани гражданите на откриването на изложба „Заветът на народните будители“, която включва културни свидетелства от Паисий до наши дни. Сред тях ще могат да се видят най-старият пергаментов ръкопис, притежаван от Библиотеката – Драготин Празничен Миней и Апостол (от началото на XII век), в чийто календар са отбелязани празничните дни на славянските първоучители св. Кирил и Методий и техните преки ученици – светите Седмочисленици. Ще бъде показан и първият препис на „История Славянобългарска” от 1765 г., първата печатна книга на новобългарски език на Софроний Врачански „Неделник” 1806 г. и др.

Ученици от три софийски училища – 85-то СУ „Отец Паисий“, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Девета френската езикова гимназия, които са заявили желание да присъстват на организираните събития, ще получат право на безплатни читателски карти за Националната библиотека за срок от една година.

По случай Деня на народните будители и във връзка с предстоящото честване на 40 години от основаването на Националния литературен музей, институцията обявява до края на календарната година безплатен вход в къщите музеи на българските поети и писатели за всички студенти от университетите в страната по специалностите история, българска филология и музеология.

Срещу студентска книжка, която да удостоверява изучаваната специалност, бъдещите историци, филолози и музейни специалисти ще могат да посетят без такса къщите на Иван Вазов, на Петко и Пенчо Славейкови, на Никола Вапцаров, на Димитър Димов, мемориалните кабинети на Стилиян Чилингиров, на Иван Богданов и на Владимир Башев в София, както и музеят на Емилиян Станев във Велико Търново и родната къща на Елин Пелин в с. Байлово.


Автор:
НЛМ
Публикация:
30.10.2016 г. 15:08
Посетено:
2246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24474-natsionalniyat-literaturen-muzey-i-natsionalnata-biblioteka-kanyat-grazhdanite-na-tarzhestveno-chestvane-na-denya-na-narodnite-buditeli