Празници / фестивали

Весел четвъртък на Дома на хумора и сатирата в гр. Левски

Весел четвъртък на Дома на хумора и сатирата в гр. Левски
Борис Димовски представя Татяна Лолова


Пак е четвъртък, но днес в Дома на хумора и сатирата няма да има “Весел четвъртък” – традиционна среща в четвъртия ден от седмицата с творци на смехова култура от близо и далеч. Сега Домът гостува в град Левски - от 19 ч. на 16 т.м. в Градската художествена галерия ще открие изложба от своите фондове “Шаржове”. С гостуването си институтът се включва в тридневните празници – във Втория национален фестивал на кратките литературно-сценични форми и драматургия на името на Георги Парцалев.

За изложбата специалистите са подбрали 60 шаржа на обичани от публиката на две столетия актьори (Т. Лолова, Ст. Мутафова на Б. Димовски; Г. Вачков на Д. Донев; Г. Парцалев на Т. Пиндарев и др.), писатели (М. Арнаудов, Н. Хайтов, Л. Левчев, Хр. Радевски, П. Незнакомов, М. Иванов, К. Вонигът, Хр. Пелитев и Р. Ралин на Б. Димовски; Радичков на Д. Донев;) плеяда творци на перото, нарисувани от своя събрат Андрей Германов; тук са Радой Ралин на Ст. Дуков, Р. Босев и Радичков на Т. Пиндарев; ще видим Елин Пелин, А. Балабанов, Дора Габе, литературния кръг “Мисъл” (П. Славейков, Яворов, П. Тодоров и д-р Кръстев) на Хр. Алексиев. Част от шаржовете и акварелите са показвани по един или друг повод в Габрово, но като цяло колекцията е нова и за нашите съграждани.

“Фестивалът в Левски все още търси своето лице – призна зам.-кметът от община Левски г-н Борислав Цанов. – Първият, организиран преди година, ни даде увереност в избраната посока. Много ни помогнаха нашите съорганизатори от редакцията “Хумор, сатира и забава” на БНР, разчитаме и на известния Театър “Жар” от София с художествен ръководител Елена Пап. Имаме идея културната програма да не е само в рамките на няколко дни, почти си представяме един целогодишен фестивал, а акцентът да е на 16 юни – рождения ден на нашия прочут съгражданин Георги Парцалев. Сега се учим, затова контактите ни с Дома на хумора и сатирата са ни много полезни. Дори от кратката ми беседа с г-жа Татяна Цанкова си тръгвам с няколко идеи!”

В програмата има “Стрийт шоу” (карнавално шествие с персонажи от приказките, легендите и нямото кино), комедийни спектакли на гостуващи трупи, “Стрийт анимация” и “Голямо балонено пътешествие”, отново поднесени от театър “Жар”; “Парад на парадоксите”, вариете на Главна редакция “Хумор, сатира и забава”, привлякло като изпълнители любими актьори от киното и театъра (Васил Попов, Пламен Сираков, Янина Кашева, Ив. Петрушинов, Веселин Мезеклиев и др.), няма да липсва народна музика. Както подсказва и названието на фестивала, ще се чуе гласът и на пишещите хумор – защото ще бъдат обявени наградените от конкурсите (журито е впечатляващо: гл. редактор на ХСД Б. Арнаудов, драматургът Яна Добрева, чиито пиеси са имали премиера на габровска сцена, и “стършелът” Йордан Попов). Очакванията също са големи – напоследък има като че ли глад за хубави български хумористично-сатирични текстове.

А иначе на фестивал – като на фестивал - очакваме да има истински смях и конкуренция в областта на фестивалите с хумористична окраска!
Автор:
Венета Георгиева, ДХС
Публикация:
14.06.2006 г. 19:07
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2446-vesel-chetvartak-na-doma-na-humora-i-satirata-v-gr-levski