Празници / фестивали

22 октомври – Ден на отворените врати в ИЕФЕМ – БАН

Пресконференция за кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си“

22 октомври – Ден на отворените врати в ИЕФЕМ – БАН


◊ ПОКАНА

22 октомври (събота) ще бъде Ден на отворените врати на Националния етнографски музей. Предвидена е серия от вълнуващи събития – за вас ще пеят Бистришките баби, малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци с Ансамбъл „Пламъче“, да плетат и да тъкат колани „на кори“ с Ателие „СедянкаТА“, да запеят лазарска или коледарска песен в семинар, посветен на традиционните празници и още много изненади.

Денят на отворените врати е част от Дните на културното наследство в ИЕФЕМ – БАН, които организираме в периода от 14 октомври (Петковден) до 26 октомври (Димитровден) по повод 110 години от откриването на Народния етнографски музей в София.

Гостите на музея ще имат възможността да видят четири изложби: „Етнографски етюди. На Димитър Маринов – посвещаваме“, „Д-р Евдокия Петева-Филова – завръщане в Двореца“, „Неувяхващият цвят на гейшата“ и „Родопския славей. 90 години от рождението на народната певица Радка Кушлева“.

В Дните на културното наследство, в рамките на кампанията „Да възродим Националния етнографски музей!“, ИЕФЕМ – БАН стартира фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Целта на кампанията е да бъдат събрани средства за създаване на постоянно действащ модерен Образователен център в три от залите на музея. Малки и големи посетители ще могат да се докосват до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователните програми в училище. Кампанията вече започна с дарителски SMS-и на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY” и ще включва безплатни посещения на ателиета и лекции за деца и възрастни, свързани с българските традиции на празници.

Цялата информация за инициативата „Опознай традициите, за да обикнеш народа си“ ще бъде обявена в Деня на отворените врати на пресконференция в зала 19 на ИЕФЕМ от 12:00 часа. Пресконференцията ще включва обиколка на музея, на залите, където се предвижда да бъде създаден Образователния център, както и на залите, които трябва да бъдат ремонтирани за бъдещата постоянна експозиция на НЕМ.

На 25 и 26 октомври ще се проведе международната научна конференция „110 години Национален етнографски музей – минало, настояще, перспективи”. Програмата на конференцията можете да видите
тук.


Програма за Деня на отворените врати

. 10:00-17:00
Плетене на шнурчета, тъкане на колани „на кори” и демонстрация на различни техники
на плетене с Ателие СедянкаТа (в залите на първия етаж – вход от ул. „Московска“ 6А)

. 11:00
Урок по български народни танци за малки и големи с Детски фолклорен ансамбъл „Пламъче“
(в предверието на Националния етнографски музей – вход от пл. „Княз Александър I“ 1)

. 12:00
Пресконференция за кампанията на Националния етнографски музей
„Опознай традициите, за да обикнеш народа си“ (Зала 19)

. 15:00
Семинар за традиционни празници с разучаване на обредни песни
(Зала 19 – вход от ул. „Московска“ 6А)

. 16:30
Гостуват ни Бистришките баби: прожекция на филм за вписването им в Представителната листа
на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (Зала 19 – вход от ул. „Московска“ 6А)

. 17:00
Изпълнения на живо на Бистришките баби (фоайето на първия етаж – вход от ул. „Московска“ 6А)


Каним всички, които се интересуват от българското културно-историческо наследство и традиции, и желаят истински да се забавляват с народното ни творчество, да се присъединят към нас на 22 октомври!


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
20.10.2016 г. 16:59
Посетено:
2533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24407-22-oktomvri-den-na-otvorenite-vrati-v-iefem-ban