Празници / фестивали

Най-радикалните независими филми на София Индипендънт филм фестивал

За първи път фестивалът показва и българско независимо кино

Най-радикалните независими филми на София Индипендънт филм фестивал


◊ ФЕСТИВАЛЪТ НА НЕЗАВИСИМОТО КИНО

Седмото издание на София Индипендънт филм фестивал ще срещне киноманите с най-радикалните независими продукции, появили се на големите фестивали по света през 2016 г.

Прожекциите на филмите са в столичните кина Люмиер, Одеон и Дом на киното.

 

◊ ОТКРИВАНЕТО

Официалното откриване на фестивала "Со Индипендънт" ще бъде на 27 октомври с филма „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри фестивала "Трайбека" тази година. Документалният филм на Андрю Роси следва създаването на най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея на изкуствата Метрополитън – “Китай: Видян през лупа” и прочутата “Мет Гала” 2015, звездната благотворителна кампания на музея.

 

◊ ФЕСТИВАЛНИ АКЦЕНТИ

16 игрални и 6 документални американски независими продукции ще бъдат показани в 10 поредни фестивални дни от 27 октомври до 6 ноември.

В програмата са включени още номинираният от Унгария за Оскар 2016 „Чисто сърце”, великолепната Джералдин Чаплин в нетрадиционна светлина във филма „Пясъчни долари” – номинация за Оскар 2015 на Доминиканската република, както и израелския филмов разказ за палестинските рапъри „Кръстопът 48” – носител на наградата на публиката от Панормата на Берлинале 2016 и други.

За първи път София Индипендънт филм фестивал ще представи и българското независимо кино – 4 нови игрални продукции и два блока с хитовете от българското късометражно кино.

Сред филмите в програмата на София Индипендънт Филм Фестивал са и провокативният филм „Американски мед“ на Андреа Арнолд (Специалната награда на журито и на Екуменическото жури от Кан), ”Раждането на една нация” на Нейт Паркър (Голямата награда на журито и на публиката), „Лов на диви хора” на Тайка Уейтити (6 награди на публиката от различни фестивали), „Манчестър до морето” на Кенет Лонерган, „Напълно непозната” на режисьора Джошуа Марстън, както и пожъналият успехи на Сънданс и Берлинале „H” на Раниа Атие и Даниел Гарсиа.

 

◊ ФЕСТИВАЛНИТЕ НАГРАДИ

На седмото издание на фестивала ще бъдат връчени следните награди: за най-добър игрален независим филм, за най-добър документален независим филм и за най-добър български независим филм, която се връчва за първи път.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2016 г. 10:44
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24397-nay-radikalnite-nezavisimi-filmi-na-sofiya-indipendant-film-festival