Празници / фестивали

Българският филм „Слава“ открива „Киномания“

"Слава" е дело на екипа, създал награждавания "Урок"

Българският филм „Слава“ открива „Киномания“


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

„Киномания“, която тази година чества 30-годишен юбилей, ще бъде открита на 17 ноември в Зала 1 на НДК с българския филм „Слава“. Билетите за откриването на цени от 6 и 8 лв. вече са в продажба на касите на НДК и на „Тикетпортал“.

От 17 ноември до 1 декември киноманите ще могат да видят премиерно световно кино от последните две години, както и наградени ленти от международните фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

 

◊ БЪЛГАРСКАТА „СЛАВА“

„Слава” е дело на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали отличения с множество награди „Урок”.

Филмът е основан на действителни събития и разказва за кантонер, който намира разпилени на жп релсите милиони левове, които предава на полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който... не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му.

Продукцията спечели 5 награди от „Златна роза” – Специалната награда на град Варна, за сценарий и операторско майсторство (поделена), на СБФД и на акредитираните журналисти, 2 награди от Задар – Голямата награда и Награда за най-добър актьор на Стефан Денолюбов, както и Диплом на Федерацията на кинообществата от фестивала в Локарно.

В главните роли ще видим Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова.

 


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.10.2016 г. 14:34
Посетено:
1735
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24336-balgarskiyat-film-slava-otkriva-kinomaniya