Празници / фестивали

Режисьорът Гилад Барам в България

Представяне на филма "Куделка снима Светите земи" - 7 октомври 2016, 19:30 ч., Чешки център

◊ СЪБИТИЕТО

Фотофабрика и Evermore 2016

Кинофабрика 2 представя Гилад Барам в България и филма му „Куделка снима Светите земи“


Чешкият фотограф Йозеф Куделка израства зад Желязната завеса и винаги е искал да знае, какво има от другата страна. Четиридесет години след като снима навлизането на съветската армия в Прага през 1968 г., легендарният Magnum фотограф пристига в Израел и вижда двуметровата стена, построена на Западния бряг, която разделя двата народа. Куделка е дълбоко разтърсен и се впуска в четиригодишен проект в района, за да изследва отново жестоката реалност на насилие и конфликт.

Режисьорът на филма „Куделка снима Светите земи“, Гилад Барам в този момент е асистент на Куделка и документира работа му, с внимание върху методите му на работа. Във филма се е получил завладяващ диалог между кинематографията на Барам и спиращите дъха композиции от снимките на Куделка. Кадри от ландшафта, издълбани от бетонни стени и бодлива тел разкриват трагичната абсурдност на конфликта.

Галад Барам пристигна в България, по покана на фестивала Фотофабрика и на 7 октомври в Чешки център, от 19:30 ч. ще представи лично филма си.

Повече информация за програмата и гостите: fotofabrika.org/bg

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията.

Организира го Фондация “Фотофабрика” заедно със софтуерната компания EVERMORE. Провежда се съвместно с Френския институт в България и с подкрепата на: Столична община, Столична програма „Култура“ в партньорство с Чешки център и Sofia Biting Docs.

 


Автор:
Милена Димитрова
Публикация:
07.10.2016 г. 13:03
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24325-rezhisyorat-gilad-baram-v-balgariya