Празници / фестивали

Гледай, танцувай, участвай в One Dance Week 2016

Фестивал за съвременен танц и пърформанс - Пловдив, 9-30 октомври 2016

Гледай, танцувай, участвай в One Dance Week 2016


В ПРОГРАМАТА НА ONE DANCE WEEK 2016

Броени дни ни делят от деветото издание на Международния фестивал One Dance Week 2016, който стартира на 9 октомври в Дом на Културата „Борис Христов“, Пловдив, с Bloodlines - класически проект на големия американски хореограф Стивън Петронио.

И тази година организаторите правят специален подарък на почитателите на съвременен танц и пърформанс. За всички фенове на това прекрасно изкуство, а и за всеки любопитен да се запознае с неговото вълшебство, в мрежата на Eventim е пуснат в продажба фестивалeн пас на промо цена от 45 лв. Притежателите му могат да  посетят осем представления, включени в програмата на One Dance Week. Фестивалният пас важи за първото представяне на тайванския дигитален спектакъл Второ тяло от 16:00 ч. на 22 октомври.

Освен спектакли на световноизвестни хореографи от цял свят фестивалът ще представи за първи път в Пловдив и биографичната лента „Г-н ГАГА“ на режисьора Томер Хейман. Филмът - едно красиво кинематографично пътешествие в живота на Охад Нахарин – хореограф и артистичен директор на компания Batsheva, който пренаписва движенческия език на съвременния танц, може да бъде видян на 6 и 21 октомври от 19:00 ч. в Lucky Дом на киното - Зала 2, Пловдив, ул. "Гладстон" 1. Вход свободен до запълване на капацитета на залата. Прожекцията на “Г-н ГАГА” се осъществява с подкрепата на Посолство на Израел в България.

В програмата на One Dance Week са включени и три танцови работилници, насочени към напреднали танцьори и професионалисти, актьори, изпълнители от сферата на цирка и физическия театър. На 8 октомври ще се проведе майсторски клас с компания Stephen Petronio, въвеждащ участниците в неповторимата техника на Петронио и демонстрираща как да установят мускулна и скелетна връзка със своята уникална физикалност.

Танцова работилница с Anarchy Dance Theatre, която ще се проведе на 23 октомври, ще потопи участниците в оригиналната физикално-дигиталната среда на спектакъла Второ тяло. Ателието ще бъде водено от артистичния директор на компанията Jeff Chieh–hua Hsieh и от изпълнителката в спектакъла Второ тяло – Shao-ching Hung. Всички участници ще имат възможност да усетят и сами да експериментират връзката между 360-градусовата прожекция, визуализациите и как те реагират на и „комуникират“ с всяко движение на телата им. За пълното проникване в концепцията на ателието се препоръчва участниците да гледат спектакъла Второ тяло. 

Между 28 и 30 октомври хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър ще демонстрират движенчески техники, разработени специално за спектакъла "Нагоре", в който се използват танцови елементи като повдигане, отпускане на инерцията, скачане и проектиране на тялото в пространството, за да се постигнат височини, недостъпни за соло танца. През трите дни от работилницата участниците ще развият своя движенчески речник и ще създадат танц НАГОРЕ. Танцовият уоркшоп е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация „Едно за култура и изкуства“, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд „Партньорство“ (TF PF).

Работният език на всички танцови ателиета е английски. Участието в работилниците е безплатно и става след предварителна селекция - CV на hello@onedanceweek.com.

Допълнителна информация:
www.onedanceweek.com 

Билети и фестивален пас в мрежата на Eventim


◊ ЗА ONE DANCE WEEK

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства” с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на "Сосиете Женерал Експресбанк” и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019, признато е от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” с награда за 2015/2016 г. и е горд член на IETM – International network for contemporary performing arts.

One Dance Week благодари за финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF), Министерство на културата на Република България, Институт Сервантес, Посолство на Кралство Испания в България, Френски институт, Посолство на Франция в България, Чешки Център София, Министерство на културата на Чешка република, Посолството на Израел в България, Министерство на културата на Тайван и Международния фестивал за хореография в Сеул.

 

Автор:
Хелиана Велинова
Публикация:
02.10.2016 г. 18:42
Посетено:
1258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24287-gleday-tantsuvay-uchastvay-v-one-dance-week-2016