Празници / фестивали

One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца

Девето издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда - 30 септември -10 октомври 2016

One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца


◊ ДЕТСКА ПРОГРАМА НА ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

Деветото издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week (30.09.-10.10.2016) са подготвили изключително интересна програма за деца. Тя включва осем работилници, в които най-малките ще могат да се запознаят отблизо с графити изкуството, архитектурата, градската среда, рисуването върху различни материали, разбирането за публично пространство. Работилниците са със свободен вход и с предварително записване. Куратор на детската програма е Магдалина Ръжева.

Street Art Fest за деца предоставя възможност на деца и подрастващи в две възрастови групи - 7-13 години и 14-20 години да се запознаят отблизо с графити изкуството и да придобият умения за създаване на графити надпис със спрей в четири сесии. Ще бъдат разгледани основни компоненти при изграждането на буквите - композиция, структура, обем и цветно изграждане.

Работилницата е част и от Street Art Fest Пловдив. Организира се от Street Art Fest и от Творческо Ателие “Сетива“.


Баумит цветна работилница за деца е цветна работилница на Baumit и се очертава една от атракциите пред Халето на Тракия - основната локация на фестивала тази година. С бои, направени по цветните тоналности Life на Баумит за фасада, децата ще имат възможност да съчетават своите любими цветове върху бетонни фигурки.


Деца мечтаят град е работилница за деца на възраст 7-14 години, в която ще се създават колажи върху черно-бели фотографии на панелни блокове. Рисувайки и добавяйки зеленина, малките граждани ще представят свои решения за визията на панелните ни квартали, придавайки им повече приветливост, уют, красота и най-вече цвят. Идеята на работилницата е да погледнем през детските очи и да видим как би могъл да изглежда нашият град.
 

В работилницата Децата и тяхното публично пространство деца на възраст 8-14 г. ще си отговорят на въпроса какво е публично пространство и може ли то да е в синхрон с техните нужди и желания. В началото ще се включат в изследователска експедиция на квартала, откривайки различни скрити улички и тайни пространства, а после, след кратка почивка за пикник, заедно ще създадат макет на познатите им вече междублокови пространства, но погледнати през детския поглед. Ще работят с различни рециклирани материали. Работилницата е организирана от “Де-архитектура” (Румъния) и техните български партньори от “Детска архитектурна работилница”. Гидове в работилницата ще са децата от 6ти (а вече 7ми) клас на СУ „Свети Софроний Врачански”, участвали в пилотния проект “Градски познания”.
 

Работилницата с тема Намисли си град за деца от 5 до 12 години ще търси отговор на въпросите “Какъв град виждаш през прозореца? Харесва ли ти? Ти как би го измислил? Какъв е пътят от блокчето за рисуване до блока, в който живееш? Какво според теб е най-важното в един дом, за да може в него да се живее добре?” Преди това Издателство Точица и Детска архитектурна работилница ще четат с деца “Блок No4” – книга за едно момче, което обича да променя наум света покрай себе си, да го изпълва с въжени мостове, лиани, тигри и дракони.


В Нарисувай ми стена деца в групи от 8 до 15 години ще изрисуват истинско училищно пано. Работилницата ще е вдъхновена от изрисуваната фасада на СОУ „Софроний Врачански”, гр. Пловдив.
 

Приключенска площадка ще даде възможност на децата с рециклирани материали да експериментират с различни форми и структури, добивайки познания за форма, устойчивост и композиция. Работилницата е организирана от Студио Прожектиране и Детска архитектурна работилница.
 

В Тяло – Пространство малките гости на One Architecture Week на възраст 7-14 г. ще почувстват и изследват разнообразните връзки между човешкото тяло и пространствата, в които живеем. Ще научат какво представляват архитектурните чертежи и обозначения, изследвайки и измервайки специално начертания на земята типичен апартамент от квартал Тракия, в мащаб 1:1. Използвайки въжета и вестници, децата ще могат да създадат различни триизмерни пространства, с които да експериментират и изследват чрез телата си, добивайки познания за форма, мащаб и композиция. Работилницата е организирана от Детска архитектурна работилница
 

◊ ЗА ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства" с подкрепата на Община Пловдив и "Фондация Америка за България", с генералното партньорство на Programista; и основното партньорство на Баумит и Пътища Пловдив. Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е признато от журито на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" с награда за 2015 / 2016 г. Продукционни партньори на фестивала са ЙАФ България, Veolia България, EVN България, Алукьонигщал, високия клас интериорни бои Spirit, B2N и Escreo.

Институционални партньори са Creative Industries Fund, Полски институт София, Френски институт София, Посолство на САЩ в София, Посолство на Австрия в София, Посолство на Дания в София, EU JAPAN FEST, Посолство на Германия в София, Румънски културен институт, Посолство на Белгия в София, Институт Сервантес София, Национален фонд Култура, Гьоте институт, Румънска камара на архитектите.


Подробности за програмата на фестивала и форума с 16 лектори, както и голям ресурс от статии по темата за панелните квартали у нас и по света можете да следите в сайта на фестивала - http://onearchitectureweek.com/

Facebook страницата на фестивала е
тук.

 

Автор: Организаторите
30.09.2016 г. 16:32
Посетено: 963
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24275-one-architecture-week-2016-s-osem-rabotilnitsi-za-detsa