Празници / фестивали

Европейска нощ на учените 2016

България се включва с мащабна програма в Европейската нощ на учените на 30 септември

Европейска нощ на учените 2016


◊ ПОКАНА

Търсите нещо специално в петък вечер? В такъв случай не пропускайте петъка на 30 септември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените 2016. България ще участва в инициативата за десети юбилеен път с научна програма от 11 града, което е повече от всякога преди.

Родните градове-участници са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Стара Загора, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен. Повечето от събитията са с начален час 18:00 часа, а основната  научна сцена в София ще бъде в София Тех Парк с официално откриване от 19:00 часа.

 
Българската програма предвижда експерименти, демонстрации, национални конкурси, научни кафенета, презентации, изложби и тематични дебати. Събитията са насочени към деца, младежи, техните родители и учители, както и към недостатъчно добре представените групи в обществото.
 
Европейската нощ на учените е инициатива на Европейската комисия и обединява събития от над 250 града в Европа и по света в последния петък на месец септември. В Нощта университети и научни институти отварят врати и организират събития, които имат за цел да представят науката по интересен и заинтригуващ начин, да доближат учените до широката общественост и да поощрят младите хора да изберат научна кариера.
 
Българското участие е обединено от проекта „FRESH“, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“. Основната цел на проекта е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.
 
Пълната програма по градове може да намерите на: http://nauka.bg/night/programa


Автор:
Сп. "Българска наука"
Публикация:
28.09.2016 г. 13:18
Етикети:
програмапразницибългарска наука
Европейска нощ на учените 2016
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24259-evropeyska-nosht-na-uchenite-2016