Празници / фестивали

„Нощ на музиката и поезията на БНР“ на 29 септември 2016 г.

Празнична програма в Зала 6 и Клуб „Перото“ на НДК

„Нощ на музиката и поезията на БНР“ на 29 септември 2016 г.


◊ ПОКАНА

В навечерието на 1 октомври, когато се отбелязват Световния ден на музиката и Празника на българските певци и музиканти, Българско национално радио кани всички на прекрасна вечер, посветена на изкуствата.

За събитието в Националния дворец на културата  ще бъдат обособени две специални пространства. Първото е в Зала 6, където почитателите на музиката могат да чуят част от програмата на музикалните състави на БНР, с която те ще открият новия концертен сезон. Професионални формации с десетилетна история и изпълнители от всички възрасти – между 5 и 65 години, са включени в празника, който започва от 18.15 ч. с  прелестните гласчета на Вокална група „Радиодеца“ и продължава със световноизвестния Детски радиохор на БНР. 

В „класическата програма“ след 19.30 ч. Смесеният  хор ще изпълни произведения от  Ф. Павлов, Ед. Елгар и Л. Бърнстейн. Ще го чуем с „Алелуя“ из ораторията „Месия“ на Хендел заедно със Симфоничния оркестър на БНР. В програмата на радиосимфониците ще звучат също Симфония №36 на Моцарт и откъси от произведения на Дж. Росини и Панчо Владигеров. 

След 21.30 ч. Оркестърът за народна музика на БНР ще ни поведе по пъстрите пътеки на  българския фолклор. На финала Антоний Дончев и Биг бенда на БНР ще вдигнат градуса в залата и ще зарадват почитателите на добрия джаз с изпълнения от успешни концерти от миналия сезон като „Латино Фиеста“ и „Юбилеен концерт на Иван Стайков“.

В паузите между изпълненията водещи от Българско национално радио ще бъдат на живо сред публиката, за да й представят новите проекти на музикантите на БНР, сред които може да очакваме истински музикални събития.

Публиката ще може да влиза през вход A 6 безплатно от 18 часа до финала на програмата - късно вечерта. 

Паралелно с музикалния спектакъл в Зала 6, Клуб „Перото“ на НДК ще събере почитателите на поезията и музиката. Там предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР ще отбележи 25-ия си рожден ден с програма, която започва в 20 часа  и включва четири основни модула.  

В първия - „ПОЕТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“, ще бъдат представени нови стихосбирки и наградени през 2016 г. поети. Във втората част зрителите ще могат да видят „ПОЕТИТЕ НА БНР“. Третият модул - „ИЗПЯТА ПОЕЗИЯ” със специални гости Михаил Белчев, Георги Константинов, Хайгашот Агасян, Георги Денков, Асен Масларски. Финалът е под мотото „ПОЕЗИЯ И ДЖАЗ“, където под джаз импровизациите на триото на Ангел Заберски ще има импровизирано четене на стихове – поетичен джем сешън.

„Нощта на поезията и музиката на БНР“ е за всички, които искат да видят на живо музиканти, творци, радиоводещи, чиито гласове познават от ефира на Националното радио и да станат част от творческата атмосфера, в която се създава изкуство.

Зала 6 и клуб „Перото“ на НДК ще бъдат с отворени врати на 29 септември 2016 г. за вдъхновяваща нощ на изкуствата с Българско национално радио! 

Заповядайте!


Автор: БНР
26.09.2016 г. 15:34
Посетено: 1374
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24247-nosht-na-muzikata-i-poeziyata-na-bnr-na-29-septemvri-2016-g