Празници / фестивали

Фестивал за документално кино „Sofia Biting Docs“ за четвърти път в София

От 28 септември до 6 октомври под мотото "В търсене на верния тон"

Фестивал за документално кино „Sofia Biting Docs“  за четвърти път в София


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Четвъртото издание на фестивала за документално кино „Sofia Biting Docs“ ще се проведе от 28 септември до 6 октомври под мотото „В търсене на верния тон”. 15 премиерни заглавия, отличени на престижни международни кинофоруми, очакват зрителите в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център в София.

„Sofia Biting Docs“ се организира от „Позор“ със съдействието на Чешки център – София, Американско посолство в София, Институт Сервантес – София, Консулство на кралство Швеция в София, издателство „Вакон“.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

„Sofia Biting Docs“ ще бъде открит с прожекция на испанския филм „Сакрамонте”, представящ огнените страсти и неспиращите ритми в ромския квартал на Гранада.

Фестивалът ще бъде закрит с филма „Човек” на легендарния френски фотограф и режисьор Ян Артюс-Бертран, който лично ще представи своя мащабен проект в София. В рамките на фестивала ще бъде показана пълната режисьорска версия на „Човек”.

Сред останалите акценти в програмата са фаворитът на зрителите от фестивалите в Ню Йорк и Биариц „Невероятната Нина Симон”, „Кралица Мими” – носител на наградата за най-добър документален филм от филмовия фестивал в Манхатън, провокативният „Горещите мъже на студената диктатура”, както и биографичният филм за Принс “Slave Trade”, като за първи път ще бъде показана на голям екран 151-минутна режисьорска версия на филма.

 


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.09.2016 г. 13:45
Посетено:
1544
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24236-festival-za-dokumentalno-kino-sofia-biting-docs-za-chetvarti-pat-v-sofiya