Празници / фестивали

Конрад Хъруиг открива „Камерна сцена Пловдив“

Тромбонист номер 1 на американската джазова критика гостува за първи път в България

Конрад Хъруиг открива „Камерна сцена Пловдив“


◊ СЕДМИ СЕЗОН НА "КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ"

Конрад Хъруиг открива седмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ с проекта Conrad Herwig And The Jazz StandАrt Ensemble.

Събитието е на 29 септември от 19 часа в Първо студио на Радиото. По-рано същия ден от 12 часа топджазменът ще изнесе открит урок в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство на тема The Inner Art Of Practicing.

Изявен сайдмен във формации на Джо Хендерсън, Хорас Силвър, Том Харел, Джо Ловано, партньор на Майлс Дейвис, Еди Палмиери и Пакито Де Ривера, мистър Хъруиг, който е и дългогодишен преподавател, гостува в България за първи път по покана на Фондация „Груув ателие“ (Groove Atelier Foundation).

 

◊ С ЧЕТИРИ ПРИЗА "ГРАМИ"

Конрад Хъруиг има в дискографията си над 20 албума. За поредицата „The Latin Side Of...”, в която музиката на Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Майлс Дейвис и Джон Колтрейн е преосмислена през призмата на специфичната изразност на латино стила, Конрад печели 4 пъти наградата Грами. През 2002 г. е обявен за тромбонист номер 1 в САЩ от авторитетната класация Jazz Critics Poll на  DownBeat Magazine. В над 30-годишната си кариера участва в записите на повече от 200 албума.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

На сцената в Пловдив американецът ще партнира с Димитър Льолев - алт саксофон, Станислав Арабаджиев – пиано,  Димитър Сираков – контрабас, Никола Горялов – барабани.

Програмата им включва едни от най-известните джаз стандарти, аранжирани от Конрад.           

 

◊ "ГРУУВ АТЕЛИЕ"

Партньорството между утвърдени и млади музиканти е една от основните цели в програмата на Фондация „Груув ателие“, чийто основател е Никола Горялов. От създаването си през 2013 г. Фондацията активно работи за музикално обучение, културен обмен, организиране на творчески прояви и образователно-музикални събития.


* * *

По традиция концертите на „Камерна сцена Пловдив“ се провеждат в Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

 


Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
22.09.2016 г. 13:36
Посетено:
1391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24235-konrad-haruig-otkriva-kamerna-stsena-plovdiv