Празници / фестивали

Акценти от кино-литературния фестивал "CineLibri"

От 5 до 16 октомври в 8 града в страната

Акценти от кино-литературния фестивал "CineLibri"


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Над сто прожекции на 18 пълнометражни и един документален филм ще видим в програмата на фестивала CineLibri 2016. Второто издание на кино-литературния фестивал започва на 5 октомври и ще продължи до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен.

Ще се насладим на кино и литература в Зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Дом на киното, Евро Синема, Културен център Г8, Френски културен институт, Фестивален и конгресен център – Варна, Cinemagic – Търговище, кино „Космос” – Ловеч, Cinelux – Видин, кино „Метропол” - Враца и др.

 

◊ АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА

На 12 и 13 октомври известният холандски писател Арнон Грюнберг ще представи филма „Тирза”, екранизация на собствения му роман, удостоен с множество престижни литературни отличия.

На 14 и 15 октомври живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век.

Зрителите на CineLibri ще имат изключителната възможност да оценят режисьорския дебют на Юън Макрегър - „Американска идилия”, адаптация на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал” дни преди официалната му световна премиера.

Втората ключова прожекция в Зала 1 на НДК пък е на блестящата биографична драма „Гений” с Джъд Лоу, Никол Кидман и Колин Фърт.

Сред селектираните кинопродукции, екранизации на съвременни и класически литературни произведения, се нареждат „Небостъргач” по смразяващата антиутопия на Дж. Г. Балард, „Вечност” на режисьора Тран Ан Хунг с Одри Тоту в главната роля и слисващата кинолента на Пол Верховен „Тя” с грандамата на френското кино Изабел Юпер.

Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.

 

◊ АТЕЛИЕТА ПО СЦЕНАРНО ПИСАНЕ

CineLibri ще предложи и паралелна програма от специални събития. Основен акцент в нея са двете творчески ателиета по сценарно писане – част от конкурса Jameson First Shot.

В два поредни дни българските сценаристи ще бъдат обучавани от два международни тандема - Арнон Грюнберг и Тео Чепилов на 13 октомври и Иржи Менцел и Георги Тенев на 15 октомври.


Автор: Момчил Цонев
22.09.2016 г. 13:21
Посетено: 923
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24234-aktsenti-ot-kino-literaturniya-festival-cinelibri