Празници / фестивали

Кино-литературният фестивал "CineLibri" започва с Фредерик Бегбеде

Второто издание на фестивала е от 5 до 16 октомври

Кино-литературният фестивал "CineLibri" започва с Фредерик Бегбеде


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Фредерик Бегбеде ще открие второто издание на единствения кино-литературен фестивал в света “CineLibri”. Събитието е на 5 октомври в Зала 1 на Националния дворец на културата. Специални гости на фестивала тази година са и Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн.

Над 100 прожекции на 20 филма, сред които 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

 

◊ ФРЕДЕРИК БЕГБЕДЕ В БЪЛГАРИЯ

Неподражаемият френски писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде ще представи лично новия си филм – „Идеалът”, екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”. Зрителите ще станат свидетели на забележителния мултимедиен пърформанс “Humming” (мултимедия: Elektrick.me; звукова среда: Genda) с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм.

В рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

 

◊ ОЩЕ ФЕСТИВАЛНИ АКЦЕНТИ

Тазгодишното издание на фестивала ще посрещне звездни гости като Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди.

Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Зрителите на CineLibri в София първи ще видят една от най-амбициозните кинопродукции на 2016 г. - „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс – геният, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.


Автор: Момчил Цонев
21.09.2016 г. 16:38
Посетено: 758
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24231-kino-literaturniyat-festival-cinelibri-zapochva-s-frederik-begbede