Празници / фестивали

„Киномания“ с филмова програма за легендарни музиканти

Юбилейната кинопанорама започва на 17 ноември

„Киномания“ с филмова програма за легендарни музиканти

Кадър от филма за Джанис Джоплин „Janis: Little Girl Blue”


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Юбилейната 30-годишна „Киномания“ тази година ще покаже филми, посветени на легендарни музиканти като джазмена Чет Бейкър, феноменалната Джанис Джоплин, големия Майлс Дейвис, знаменития Дейвид Боуи и неповторимия Принс.

„Киномания“ ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

 

◊ САУРА С НОВ ФИЛМ

На кинопанорамата ще можем да видим и най-новия филм на Карлос Саура „J: Beyond Flamenco”. Традиционният испански танц хота от родната област на Саура - Арагон, през годините се е развил в нови артистични измерения. С неподражаемия си стил, Саура продължава да дестилира музиката и да изследва границите на изкуството в най-чистата му форма. Филмът е с участието на най-големите легенди сред испанските танцьори в момента, сред които Сара Барас. От 2004 г. насам „Киномания“ показва всеки нов филм на големия режисьор без изключение.

 

◊ ОЩЕ МУЗИКАЛНИ АКЦЕНТИ

На световноизвестния американски тромпетист и певец Чет Бейкър е посветен филмът „Born to Be Blue”. Продукцията е с участието на Итън Хоук и проследява завръщането на легендата на голямата сцена в края на 60-те, след като преживява редица трудности.

Документалният „Janis: Little Girl Blue” на Ейми Бърг разказва за израстването на една от най-популярните блус рок и психеделичен рок изпълнителки в света, която умира съвсем млада - Джанис Джоплин. Историята за превръщането й в звезда е представена чрез нейни писма, писани през годините до семейството й, най-близките й приятели и съмишленици.

Феновете на Майлс Дейвис могат да видят и първия игрален филм, посветен на гениалния джаз музикант – „Miles Ahead”. Филмът е режисиран от Дон Чийдъл, който играе и главната роля в него. В продукцията участва и Юън Макгрегър.

Журналист от сп. "Rolling Stone" се опитва да вземе интервю от легендарния Дейвис, потънал в отшелничество, в края на 70-те години. Най-неусетно той навлиза в ежедневието на един гений, живеещ на ръба...

Специална почит отдаваме на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година. Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, които фестивалът ще покаже, са съответно „Ziggy Stardust And The Spiders From Mars” на Д. А. Пенебейкър и „Purple Rain” на режисьора Албърт Маноли (продукцията има „Оскар” за музика и „Грами” за филмова музика).

Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна банда „The Spiders from Mars” в Лондон през 1973 г., когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия Боуи от сцената. Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото име.

Превърналият се в класика „Purple Rain” е за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие.

 

◊ ПРЕТЕНДЕНТ ЗА "ОСКАР" НА "КИНОМАНИЯ"

Основен акцент в музикалната програма на "Киномания" е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция – „La La Land” на Деймиън Шазел. Филмът, спряган за един от основните претенденти за „Оскар”, вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля на венецианския кинофестивал. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса и Себастиян (Гослинг) – всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, където мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на филма е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно е евфемизъм за състояние, когато човек е без връзка с реалността.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
21.09.2016 г. 09:34
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24226-kinomaniya-s-filmova-programa-za-legendarni-muzikanti