Празници / фестивали

Есенен театрален салон в Сливен

19-30 септември 2016 г.

◊ ЕСЕНЕН ТЕАТРАЛЕН САЛОН В СЛИВЕН

В съответствие с изградената прeз годините традиция, и през 2016 г. Есенният театрален салон ще радва почитателите на изкуството на Мелпомена в Сливен до края на септември. Той се провежда под патронажа на кмета на Сливен Стефан Радев, който приветства на откриването присъстващите с думи на висока оценка за творците на театралната сцена: "С особено вълнение и гордост заставам пред вас тази вечер, защото уважавам постиженията на Сливенския драматичен театър и значимостта, която той има за културния живот на града. Тук, на тази сцена, са играли и играят едни от най-талантливите актьори на България, представяни са пиеси на най-утвърдените наши и световни драматурзи. Есенният театрален салон е голямо събитие за Сливен. Подборът на заглавия за пореден път привлича вниманието на ценителите и съм убеден, че публиката отново ще ви бъде благодарна", подчерта сливенският градоначалник, пожелавайки творчески постижения на участниците и вълнение у зрителите от изкуството.

Първият спектакъл е по сценарий на ценения от сливенци драматург Александър Галин, под заглавие „Дим от незагасена цигара” (19 септември т.г.), разкриващ „междупоколенчески проблеми” и осмислен като полифонично и многопластово произведение (носител на „Златен витяз”, Москва, режисьор В. Василев). Жителите на Сливен са гледали досега три спектакъла по текстове на именития автор.

В дните от 19 до 30 септември любителите на театралните спектакли ще могат да се насладят на включените в програмата шест постановки, режисирани от видни творци на сценичното изкуство, като Маргарита Младенова, Владимир Люцканов, Иван Добчев, Теди Москов, Неда Соколовска; ще оценят играта и превъплъщенията на българските актьори Георги Кадурин, Ивайло Христов, Малин Кръстев, Мария Сапунджиева и др.

Известната с нашумелите си спектакли „Невидимите” в Червената къща в София Неда Соколовска тук ще представи „вербатим театър" (вид документален театър), под надслов „Оттука започва България” на Шуменския драматичен театър (21 септември т.г.). Формата е придобила популярност и в Европа, а родолюбивият настрой на творбата не само е оценен високо от зрителите, но и от журиращите Фестивала на малките форми (Враца), присъдили му призове за режисура, актьорско майсторство и „сценична среда”.

Сред селектираните в програмата на Салона 2016 г. спектакли е и този на Театър 199 „Самотният запад", по сценарий на Мартин Макдона (26 септември), в чието реализиране режисьорският подход на Владимир Люцканов и играта на актьорите Ивайло Христов и Малин Кръстев допринасят за разнозначните внушения на творбата и амалгамата от приказното, черния хумор и клоунадата. Христов е удостоен с „Аскеер” за ролята си, а двамата театрали - за актьорско майсторство с наградата „Любимец 13”, на името на Апостол Карамитев.

„Онова нещо, дето тебе те вижда целия, а ти му виждаш само окото” (28 септември), в майсторския замисъл и работа на Маргарита Младенова и Иван Добчев претворява художествено света на Радичков (както анонсират организаторите „с върколаците, таласъмите, неговите „тенци” и самовилите в лудите треви на Балканите”) и мотиви от българското фолклорно наследство, чрез които се изразява народното и човешко отношение към един нереален свят на „отвъдност”. Зрителите, завладени от метафоричната символика на Радичковите сказове, притчи и сладкодумство, остават под въздействието и на актьорските движения, сетива и завладяваща игра на младите участници.

Темата за духовното предателство на човека към този до него е интерпретирана в спектакъла по сценарий на Валентин Красногоров „Прелестите на изневярата” (29 септември), поднесъл сложната сплав от преживявания и у сторилите, и за понеслите я. Интересният ракурс към проблема поднася в комедийна форма и със средствата на абсурда неистовото противоборство на героите с другия, и главно с вътрешния си свят, чувства и привързаности.

При завършека на програмата сливенци ще видят един знаков спектакъл (30 септември) на Стефан Москов – „Професия лъжец”, донесъл му признание с присъдените най-високи театрални отличия на България. Режисьорският му прочит на драмата и енигмата на Балканите е осмислен през призмата на забавното и театралното, видял по оригинален начин и събитията и явления, емблематични за това място. Постановката е донесла на режисьора Т. Москов два приза за режисура: „Аскеер” и отново за режисьорски решения, присъден от Международния фестивал на българската драма и театър в Шумен, както и „Икар” (за най-добър спектакъл).Автор: Иванка Денева
20.09.2016 г. 14:57
Посетено: 885
Етикети: театър, Сливен, Есенен театрален салон
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24225-esenen-teatralen-salon-v-sliven