Празници / фестивали

Седмица на Независимостта в Националния военноисторически музей

Само на 22 септември НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта

◊ СЪБИТИЕТО

Националният военноисторически музей започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта. От днес до неделя столичани и гостите на София ще се докоснат до реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава. Експонатите възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. и за армията като гарант на Независимостта.

Посетителите на музея ще могат да видят отблизо сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, която той носи при обявяването на Независимостта, и валтрапа на министъра на войната генерала от пехотата Данаил Николаев. Офицерски еполети на 20-ти пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателния кръст „За независимостта на България 1908 г.“ пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината ще бъде озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г.

Само на 22 септември НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта. От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филма „Независима България“ на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа – „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
21.09.2016 г. 10:47
Етикети:
Национален военноисторически музейНВИМ
Седмица на Независимостта
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24223-sedmitsa-na-nezavisimostta-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey