Празници / фестивали

Домовете на писатели при Националния литературен музей – с безплатен вход в Европейските дни на наследството

Къщата на Яворов ще приема посетители в Деня на София, къщата на Вазов отваря с освежен интериор

Всички къщи на поети и писатели при Националния литературен музей ще работят на 15, 16 и 17 септември с безплатен вход за посетители. Отворените врати на музеите са част от инициативата на Европейските дни на наследството и по случай Деня на София.

Поради големия интерес на гражданите, на 17 септември от 10 до 17 ч. ще бъде отворена извънредно за посетители и къщата на Пейо Яворов в София. Разглеждането й ще бъде при специален режим - ще бъдат допускани групи от по няколко души, с цел опазване на музейната експозиция. Министерството на културата прави всичко възможно да ускори процеса по придобиване на сградата от Националния литературен музей, за да бъде тя изцяло ремонтирана.

Къщите музеи на Иван Вазов в София и на Елин Пелин в с. Байлово ще работят и в неделя, на 18 септември, отново с безплатен вход. През последния месец във Вазовия музей бяха извършени ремонтни дейности и той ще посрещне посетителите си с освежен интериор.

В Европейските дни на наследството на 15, 16 и 17 септември жителите и гостите на София ще могат да разгледат без заплащане още къщите на нашите класици Пенчо и Петко Славейкови, Никола Вапцаров, мемориалните кабинети на Стилиян Чилингиров и на Иван Богданов, литературния кабинет „Владимир Башев”. Във Велико Търново къщата на Емилиян Станев при Националния литературен музей също ще приема посетители с безплатен вход.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
14.09.2016 г. 14:48
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24192-domovete-na-pisateli-pri-natsionalniya-literaturen-muzey-s-bezplaten-vhod-v-evropeyskite-dni-na-nasledstvoto