Празници / фестивали

Паметна вечер за Сирак Скитник

В рамките на Европейски дни на наследството 2016

Паметна вечер за Сирак Скитник


◊ ПОКАНА

Националният литературен музей и Българското национално радио организират паметна вечер, посветена на Сирак Скитник – първия директор на радиото. Съвместната инициатива на двете институции е в рамките на Европейските дни на наследството – кампания за популяризиране на традиционната култура, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа.

На 9 септември от 19 ч. дворът на Яворовия музей ще бъде озвучен от оригинални записи, свързани със Сирак Скитник, запазени в „Златния Фонд” на БНР.

Гражданите ще могат да чуят стихотворенията „Къде”, „Лунни хороводи” и есето "Личният чар". Ще прозвучи още гласът на проф. Веселин Димитров, един от носителите на наградата "Сирак Скитник" на БНР и доайен на радиото в България, за разговорите му с Петър Увалиев и за приноса на Сирак Скитник за изграждане на българското радио.

В унисон с традициите, поставени от първия ръководител на радиото, новото ръководство на БНР в лицето на генералния директор Александър Велев продължава да насърчава творческите изяви на журналистите, работещи в БНР. Част от поетите, писателите и литературните критици, чиито гласове познаваме от ефира, ще представят на 9 септември от 19 ч. свои творби пред паметника на Яворов. Сред тях са Митко Новков, Иван Русланов, Станислава Пирчева, Светлана Дичева, Спасиана Кирилова, Грациела Ингелска, Весел Цанков, Румен Стоичков и др.

Представяме ги накратко, а посетителите ще могат да разговарят с тях при срещата в двора на къща музей „П. К. Яворов”.

Митко Новков. Роден е през 1961 г. в с. Бързия, общ. Берковица. Завършил ПГ "Д-р Иван Панов" в град Берковица, психология и философия в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор на Софийския университет, Факултет журналистика и масови комуникации. Литературен, медиен, театрален и кино критик, публицист и есеист. Главен секретар на Сдружение на български писатели, член на СБЖ и СБФД. Автор на 6 книги с литературни наблюдения, медийни анализи, културологични есета, актуална публицистика, коани. Носител на множество награди, сред които Наградата "Паница" (2003) за медиен коментар/анализ, Наградата "Златен будилник" (2006) на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, Наградата "Христо Г. Данов" (2016) за представяне на българската литература. Старши редактор в екип "Радиотеатър" на програма "Христо Ботев".

Иван Русланов. Роден е през 1991 г. Има три издадени книги – сборникът с разкази „Искри човечност” и романите „Черният ангел – Раждането на един от нас” и „Среднощни светлини”. Носител е на някои престижни литературни награди - специалната награда в конкурса за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян през 2012 г., първо място в раздел литература на Националния конкурс „Словото на младите”, награда на журито в литературния конкурс „Недоизречено” и др. Редактор в програма „Хоризонт” и докторант в специалност „Медии и журналистика” в Университета за национално и световно стопанство.

Станислава Пирчева е журналист в БНР програма „Хоризонт“ от 1996 г. – дългогодишен репортер, понастоящем водещ на предаването „Нощен Хоризонт“. Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радиопрограми „Гран при“, организиран от URTI – първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител е на редица журналистически награди – Министерството на образованието и науката, БАН, СУ „Свети Климент Охридски“, ТУ - София и много др. През 2014 г. участва с произведенията си в Празниците на изкуствата „Аполония“, Созопол. През 2015 г. нейни творби бяха показани в изложба експеримент под название „Думи по вените“ - експозиция на столичната галерия „Артур“. Пак през 2015 г. година представя свои стихотворения в инициативата „Поезия в Поморие“. Лауреат е от Първия национален поетичен конкурс „Константин Павлов“ – Трета награда (Перник, 2015). Предстои издаването на първата й книга. Тя ще бъде отпечатана тази есен след спечелена конкурсна сесия „Помощ за книгата“ 2016 на Министерството на културата.

Светлана Дичева е известен радио журналист. Водила е едни от най-емблематичните предавания по програма „Хоризонт“, а в момента води предаването за култура „Графити по въздуха“ и предаването „Закуска на тревата“. Има 7 книги - „Балканският пророк“ – сборник с разкази, за който получава наградата „Блага Димитрова", романите „Мона и Магелан“, „Лабиринт за романтични минотаври“, „Заекът на Гала“, повестта „Роял в мазето“ и сборника с разкази „Парти за разглезени самотници“. Наскоро беше премиерата на сборника „Две пиеси", който включва пиесата й "Миграцията на сьомгата", посветена на поетесата Силвия Плат. Романът й „Мона и Магелан“ е издаден в Сърбия. Два нейни разказа са включени в антологията с българска проза Verborgenes Leben („Скрит живот“), публикувана през 2016 г. от швейцарско издателство.

Спасиана Кирилова е завършила СУ “Св. Климент Охридски“ през 1990 г. Веднага след дипломирането си започва работа във в. “Демокрация“. Две години по-късно трайно свързва професионалния си път с електронните медии. Работи последователно в радио „Тангра“, в „Дарик радио“, в програма „Хоризонт“ на БНР, в Нова телевизия, в програма „Христо Ботев“ на БНР и в ТВ плюс. Има над 10 000 часа жив ефир зад гъба си и няколко специализации по радиомениджмънт и съвременно радио. В момента е главен продуцент на програма „Хоризонт“. Пише и публикува поезия от шестнайсетгодишна. Автор е на стихосбирките „Доловимото“ и „Чужд човек“. Редактор и съавтор, заедно с поетите-журналисти от ателие „Владимир Башев“ на сборника „Време за камъни“, издаден през 2013 година.

Грациела Ингелска е автор на разкази, есета и пътеписи. Първите й публикации са през 1988-1989 година в „Народна младеж“ и „Пулс“. Автор е на кратките разкази „Зараза“ и „Големият кораб“, на есето „Как ще ги стигнем… поляците“ и фейлетона „Моите съседи“. От 2011-1014 година публикува разкази и есета във вестниците „Литературен форум“ и „Култура“, както и във френското издание на българи от Париж „Ревю периодик“. Редактор е в програма „Христо Ботев“ на БНР.

Весел Цанков е роден през 1963 година. Сам казва, че се препитава с писане на смешки. Автор е на N-броя фейлетони, скечове и разкази, както и на "Спасяването на африканските диаманти", "Голямото БУМ!", "Коледната песен на местния идиот", "Блогът на местния идиот", "Да не бъдем кльощави. 55 изпитани рецепти", "Пиксел", "Йо-хо-хо и бутилка бром" и др.
 
Румен Стоичков е роден в София. Завършил е I СОУ и специалност Българска филология в Софийския университет. Като журналист в БНР е автор на над 2000 анкети, интервюта и репортажи. През 2015 г. печели Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче“. Автор е на няколкостотин публикации във вестници и списания, част от които са поместени в двете му книги „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. „Някъде там“ е третата му книга.

Автор:
НЛМ
Публикация:
09.09.2016 г. 14:15
Посетено:
1811
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24164-pametna-vecher-za-sirak-skitnik