Празници / фестивали

Националният литературен музей представя 10-дневна програма в Европейските дни на наследството 2016

От 7 до 17 септември в двора на къщата-музей „П. К. Яворов“ в София

Националният литературен музей представя 10-дневна програма в Европейските дни на наследството 2016


◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 17 септември, в рамките на Европейски дни на наследството – 2016 г., Националният литературен музей организира на открито специална 10-дневна програма в двора на къщата музей „П. К. Яворов“ на ул. „ Г. С. Раковски“ №136 в София.

Институцията се включва в Европейските дни на наследството и с участие в Националното ателие на тема „Културното наследство в информационното общество”. Форумът ще се проведе от 16 до 18 септември в Сандански. Градът е избран за домакин на европейската инициатива, подкрепена от Европейската комисия и от Съвета на Европа. В рамките на форума на 16 септември директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски ще представи позицията си за необходимостта от нови подходи в защита на културните ценности.


◊ ПРОГРАМАТА

Програмата на Националния литературен музей в дворното пространство на Яворовия музей в София включва два модула – дневна програма за деца – от 10 до 14,00 ч. и вечерна програма – от 19,00 ч.

Културната програма стартира на 7 септември, когато в двора на Яворовия музей със свои стихове ще гостуват поетите журналисти Бойко Ламбовски, Надя Попова, Ивайло Диманов, Спасиана Кирилова, Славимир Генчев, Иглика Горанова, Татяна Атанасова, Михаил Григоров, Боряна Желева, Мариана Кирова, Татяна Явашева, Иван Матанов, Димитър Дженев  и др. Музикалната група „Точка БГ“ – акустичен проект за нови градски песни, ще изпълни свои авторски творби. Членовете на групата Зорница Попова (вокал), Тодор Янкулов (китара, вокал), Красимир Първанов (китара, вокал) и Пламен Сивов (китара, вокал) ще  ни предложат едно завръщане към всичко онова, което загубихме във века на електронното звучене и компютрите. А това е живият звук на истинските инструменти и пулсът на непосредственото общуване с музиката.

На следващия ден – на 8 септември, посетителите ще могат да чуят стихове на Пейо Яворов в изпълнение на актьора Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей, и на Майя Динева – актриса и писателка.

На 9 септември Националният литературен музей и БНР организират паметна вечер, посветена на Сирак Скитник. Поети и писатели от БНР ще четат откъси от литературни творби на първия ръководител на Националното радио. Участват Спасиана Кирилова, Светлана Дичева, Грациела Ингелска, Румен Стоичков, Митко Новков, Иван Русланов  и др.

На 10 септември млади творци-поети студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ще представят свои творби. Участват Златина Тодорова, Николай Генов, Красимира Санкийска, Атанаска Илинчева, Кристина Станкова, Ирина Димитрова, Вероника Стоименова и др. На китара ще свири младият музикант Илиян Стойчев.

На 13 септември ще се проведе паметна вечер, посветена на Блага Димитрова. Тогава дворното пространство на Яворовия музей ще бъде домакин на арт-изложба на художничката Богдана Илиева-Ганготри.

На 14 септември културната институция кани гражданите и гостите на София на паметна вечер, посветена на Радой Ралин. Посетителите ще могат да разговарят с негови близки, роднини и приятели, а гласът на поета, запазен в архивни записи, ще огласи двора на музея.

Финалът на вечерните програми е на 16 септември, когато съвременни български писатели ще четат откъси от творби на наши класици. В инициативата ще се включат Георги Константинов, Бойко Белeнски, Петър Анастасов, Румен Леонидов, Николай Милчев,Теодора Димова, Елена Алекова, Йордан Каменов и др. Цигулков дует Йосиф Радионов и Ангел Станков – лауреати на международни конкурси и почетни граждани на София, ще изпълнят творби на Феличе Джардини, Бела Барток, Жак Обер, Александър Райчев, Владимир Панчев и  Йохан Халворсен.

За всички вечерни програми входът е свободен.

Дневните програми – от 10 до 14 ч., са изготвени специално за детската публика на възраст от 6 до 12 г. В десет поредни дни, от 8 до 17 септември, в двора на къща музей „Пейо К. Яворов” децата ще имат възможност да участват в различни занимания и да се срещнат с известни автори на детски творби.

На 8 септември ще гостува детската писателка Петя Александрова, която чрез свои художествени текстове ще им разкаже за „Имената на цветята“.

На 9 септември децата ще имат възможност да изработват макети на домовете  на любими български писатели, за чиито къщи се грижи Националният литературен музей. В рамките на заниманието те ще посетят две културни средища – къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“ и къща-музей „Н. Й. Вапцаров“.

На 10 септември пред паметника на Пейо Яворов в двора на музея деца от Ателието за художествено слово „Обичам те, българска реч“ към НЛМ ще рецитират стихове. Ръководител  на Ателието е актьорът Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей.

На 12 септември в двора на  Яворовия музей ще гостува Хайгашод Агасян - един от най-обичаните композитори и изпълнители на песни за деца.

На 13 септември малките посетители ще се срещнат с редакционния екип на списанието „Аз съм българче“ – Румен Стоичков и Розалина Златкова.

Занимание с пишещи машини „На какво е писал дядо“ е предвидено за 14 септември.

За  децата, които още не ходят на училище, е изготвена специална програма на 15 септември. Заниманието „Дядо вади ряпа“ е по повод 130 г. от рождението на Ран Босилек.

На 16 септември на малките посетители ще гостува художничката Ива Груева, която ще ги въведе в света на комикса.

Програмата ще бъде закрита на 17 септември, когато деца от Националния дворец на децата ще гостуват на Националния литературен музей.

За детските занимания в рамките на 4 часа - от 10 до 14 ч., таксата ще бъде 3 лв. За информация, предварително записване и въпроси – тел. 02/ 987 34 14 и e-mail nlmuseum@abv.bg



 
Автор:
НЛМ
Публикация:
06.09.2016 г. 16:47
Посетено:
2070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24132-natsionalniyat-literaturen-muzey-predstavya-10-dnevna-programa-v-evropeyskite-dni-na-nasledstvoto-2016