Празници / фестивали

Столичен куклен театър открива сезона с IX Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2016

Представления за деца и възрастни, атрактивни улични спектакли и цирково вариете са част от събитията на фестивала

Столичен куклен театър открива сезона с IX Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2016


◊ СЪБИТИЕТО

От 16 до 22 септември 2016 г. София ще бъде домакин на деветото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”, който се организира от Столичен Куклен Театър и Столична община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюз на артистите в България.

Фестивалът се нарежда сред едни от най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Богатото жанрово разнообразие на „Панаир на куклите“ включва театрални спектакли за деца и възрастни, улично шоу, клоунада, улични музиканти и други съпътстващи събития.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Тази година програмата на фестивала включва представления на трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ.  За първи път в България ще бъде показано цирково вариете от трупата на Circo Paniko – Италия. Спектакълът, озаглавен „Gran Paniko Al Bazar“ зрителите ще могат да гледат в истинска циркова шатра, разположена в новооткрития парк „Възраждане“ (зад МОЛ София).

Спектакли ще има на сцената на Столичен куклен театър, зала ДНК в НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК. Актьори и музиканти, акробати на кокили и уникални светещи LED барабанисти са само част от уличните спектакли, които зрителите ще могат да видят по бул. „Витоша“, градинка НДК, Южен парк, Градинка „Кристал“, парк „Заимов“, Докторска градина, Градска градина и други пространства.

От България ще участват театрите: Държавен куклен театър Варна, Държавен куклен театър Видин, Държавен куклен театър Сливен, Драматично-куклен театър Пазарджик, Театър Ателие 313, ЖАР Театър, Столичен куклен театър, Театър "Играчко Плачка".

В рамките на фестивала (в зала ДНК на НДК) ще бъде открита и специализираната сценографска изложба „70 години художници и кукли“, която ще представи работата на сценографи и художници, работили в Столичен куклен театър от неговото създаване до наши дни.

И тъй като по време на фестивала Столичен куклен театър празнува своя 70-ти рожден ден, очаквайте още много изненади и незабравими емоции за всички малки и големи зрители!


 
Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
04.09.2016 г. 15:36
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24116-stolichen-kuklen-teatar-otkriva-sezona-s-ix-mezhdunaroden-festival-za-ulichen-i-kuklen-teatar-panair-na-kuklite-2016