Празници / фестивали

читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден с книжни събития, игри и награди

читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден с книжни събития, игри и награди
Сн.: Иван Шишиев


◊ СЪБИТИЕТО

читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден

Преди точно една година Градската градина в центъра на София се сдоби с прекрасна малка библиотека, в която любителите на четенето могат да открият едни от най-добрите заглавия на съвременната световна и българска литература. Създадена като съвместен проект на „Сдружение за градски читални” и Общинско предприятие „Туризъм” и с помощта на VIVACOM, сега читАлнЯта е любимо културно средище за малки и големи.

Концепцията на читАлнЯта е измислена на принципа на споделените ресурси. Единственото условие да се сдобиете с читателска карта е да дарите ваша любима съвременна художествена книга. По този начин, за изминалата една година списъкът от предлагани литературни заглавия се е увеличил трикратно. Освен малка библиотека, читАлнЯта е и туристическа инфоточка, в която всеки жител или гост на столицата може да получи информация за най-интересните събития и места в София.

За една година броят на записаните читатели в читАлнЯта е повече от 2 600 – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години. Броят на книгите в колекцията е нараснал три пъти до над 2 400 заглавия, а още толкова са дарени на други малки читалищни и училищни библиотеки в цялата страна.

Разнообразни книжни инициативи ще очакват жителите на столицата в и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди. Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, партньор на читАлнЯта още от нейното създаване.


◊ ПРОГРАМАТА ЗА ПРАЗНИКА

В програмата за рождения ден на читАлнЯта ще бъдат зарадвани и най-малките любители на книгите - децата, със специално събитие на 21 август, неделя. От 17:00 часа в пространството около стъкления павилион ще стартира детска работилница за рисувани камъчета, в сътрудничество със сайта Detskiknigi.com. С нея малки и големи ще имат възможност да изпишат буквата си на глаголица и кирилица върху камъче и да се научат да разчитат тайния код на детективската кореспонденция.

Следващата събота, 27 август, от 17:00 часа, книжното забавление ще продължи с градска литературна игра със сайта „Аз чета” и новото издание на „Изгуби се в литературна София”. Събитието ще поведе участниците из интересни градски пространства, свързани с автори и книги, и ще провери познанията им за литературния свят.

Празничните събития за първата година на читАлнЯта ще завършат на 1 септември, четвъртък, когато екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформанс специално за рождения ден на читАлнЯта. От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и нови читателски, авторски и актьорски прочити. Пред читАлнЯта, освен много добро настроение, ще има и специална фотобудка на 4shots, в която гостите ще могат да се снимат за спомен с дървените букви и да изпишат свои послания с тях. По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди, осигурени от VIVACOM на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.

Подробна информация за всички събития за годишнината на читАлнЯта може да намерите на сайта www.читалнята.bg, като и на фейсбук страницата на Сдружение за градски читални.


Автор:
Публикация:
18.08.2016 г. 18:21
Посетено:
1646
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24067-chitalnyata-otbelyazva-parviya-si-rozhden-den-s-knizhni-sabitiya-igri-i-nagradi