Празници / фестивали

XII Международен музикален фестивал "Моцартови празници" Правец 2016

260 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт

XII Международен музикален фестивал "Моцартови празници" Правец 2016


◊ СЪБИТИЕТО

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 година в Правец. В рамките на пет фестивални дни и вечери ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера. Зрителите - гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец, на открития басейн в хотелския комплекс. Фестивалът се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец 04“ с подкрепата на Община Правец и Министерството на културата. Генерален спонсор Тера Тур Сървис.

Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма ще бъдат включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016 година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини. Атрактивни и впечатляващи концерти, нетрадиционно представяне на класиката, най-доброто от света на операта, програми за деца и възрастни, джаз за всички, музика, танц и поезия, танцът и музиката в спорта и още много приятни изненади и неочаквани провокации за многобройните почитатели на фестивала предстоят в Моцартовите дни през месец август в Правец.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде открит на 16 август с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт е изборът на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът ще бъде изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов. В програмата са включени още увертюра от операта „Така правят всички” и Симфония № 36 (Линцска) от Моцарт.

Във втория фестивален ден – 17 август, от 17.00 часа предстои истинска водна феерия край басейна на открито в комплекса на хотела – „Кварто квартет” и солистите Русалина Мочукова и Николай Моцов ще изпълнят тематични песни и камерни творби за водата, а Спортен клуб "Левски Спарта 2000" по синхронно плуване ще представи в басейна впечатляващо шоу от танцови миниатюри. Водещ Владимир Зомбори.

От 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт ще бъде представен за първи път оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера – специално подготвен за фестивала. Диригент Карло Донадио от Италия, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите Яна Дворецка. Участват солистите Петя Петрова в ролята на Розина, Алек Аведисян (Фигаро), Назар Тацишин (Украйна) - Алмавива, Гергана Ряшева (Берта), Момчил Миланов (Дон Базилио), Пламен Бейков (Доктор Бартоло), оркестър, балет на Държавна опера Русе и артисти от Балет „Арабеск“.

Третият ден (18 август) от програмата на фестивала е посветена на джаза в класиката. Под мотото „Всичко е джаз” зала „Правец“ в хотел Риу Правец Ризорт ще бъде специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешно матине ще предложи джаз за деца и възрастни с Венци Благоев. Участват Венци Благоев (тромпет), Станислав Арабаджиев (пиано), Димитър Благоев (китара), Веселин Веселинов-Еко (контрабас), Невилиян Гемижев (кларинет), Невена Григорова (барабани), Павлета Семова (вокал).

Вечерта ще завърши на сцената на Езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с изпълнения на Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Участват солистите Русалина Мочукова, Марина Господинова, Николай Моцов, Цветомир Цанков, Благовеста Косева, Венцислав Благоев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Мариан Божидаров (кларинет), Стефан Георгиев (тромпет), Вокална формация „Нова музика” – Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева.

Четвъртият ден - 19 август, предлага програма за децата, която ще бъде представена в залата на читалище „Заря 1895” от 11.00 часа. Гостува Държавния куклен театър Варна със своя спектакъл „Алегро виваче или Когато куклите танцуват”. Участват актьорите Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов.

След обяд – от 17.00 часа предстои плавен преход към темите за любовта и виното в оперните произведения – началото е с „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт с участието на актьорите Биляна Петринска и Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солиста на Националния балет Александър Александров, Адриана Гюзелева. От 20.30 часа – на сцената на езерото, ще бъде представен един пленителен концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли. Участват солистите Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу (Кипър), Веселин Михайлов, Верустиния Щур-Овчинникова - цигулка, хор и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Хосе Луиз Гомес (Испания). Специален гост на фестивала и участник в концерта е италианският световно признат тенор Пиеро Джулиачи.

За финал на фестивала е запазен един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш, избран от организаторите – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. В ролята на Лучия ще се представи Беса Лугичи от Косово, в ролята на Едгардо – бразилският тенор Макс Йота, Енрико – Валери Турманов, Раймондо – Пламен Кумпиков, Артуро – Александър Баранов, Нормано – Борис Тасков и др. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, костюмите са на художника Салваторе Русо (Италия).

Годишнините на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес ще бъдат отбелязани с две специални програми – на 17 и на 20 август, от 11.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт. В танц, поезия и музика ще оживеят вечните теми за любовта с откъси от драмите, комедиите и сонетите на Шекспир, ще бъдат изпълнени песни по сонетите на Шекспир и фрагменти от балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски и хореография на Силвия Томова. Участват актьорите Бойка Велкова, Валентин Ганев и Владимир Зомбори, басът Пламен Бейков, солистите на Русенския балет Весела Василева и Стоян Фъртунов и др. Акомпанимент на пиано Румен Цанов. Програмата, посветена на Сервантес поставя във фокуса знаменития идалго Дон Кихот - по Унамуно в изкуството на Николай Майсторов, представен от изкуствоведа Бисера Йосифова. Ще прозвучат  фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ла Манча” и ще бъдат изпълнени испански танци от балета „Дон Кихот”. Участват Орлин Горанов, Марян Бачев, Делян Славов, Бисер Георгиев, балет на Държавна опера Русе. Режисьор Христо Симеонов.

Билети за основните събития от програмата на ММФ „Моцартови празници“ – Правец 2016 могат да се закупят онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg и на касата на хотел „Правец Палас“ в Правец. Всички останали събития са безплатни за публиката.


Повече за фестивала: www.mozartfest.eu,
https://www.facebook.com/MozartFestivalPravets


Автор:
Сийка Лапачка
Публикация:
09.08.2016 г. 17:54
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24039-xii-mezhdunaroden-muzikalen-festival-motsartovi-praznitsi-pravets-2016