Празници / фестивали

Откриват 20-тото издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"

Варна - център на най-голямото арт изложение в България

◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 21 август в Морската градина във Варна, за двадесети път, ще се проведе най-голямото арт изложение в България - Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Изложението събира на едно място талантливи майстори от цялата страна, които ще представят българската история и традиции. В продължение на двадесет дни варненци и гостите на града ще могат да се насладят на таланта на автори, работещи в областта на дърворезбата, иконописта, художествения текстил, керамиката, кожената пластика, рисуваното стъкло и коприна, майстори на чанове, носии, уникални кукли. Посетителите ще наблюдават на живо създаването на уникални творби.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПАНАИРА

Юбилейното 20-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" ще се открие на 1 август 2016 г. с концерт-спектакъл с участието на Деси Добрева и Фолклорен ансамбъл "Варна" Водещи на събитието ще бъдат Иван и Андрей.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще са изложени картините на утвърдени художници от девет държави - България, Франция, Румъния, САЩ, Корея, Русия, Германия, Словения, Италия.
 
Проектът "Красотата на камъка: Италия-България" ще представи български и италиански скулптори, които на живо, пред хилядна публика, ще представят уменията на български и италиански каменоделци. Проектът се реализира под патронажа на г-жа Луиджина Педди - Директор на Италиански културен институт - София.

На 3 август 2016 г. в Артсалона на Радио "Варна" ще бъде открита изложбата на номинираните в конкурса за млади автори (в направления: „Живопис и графика” и „Скулптура”).

На 8 август 2016 г. ще бъдат обявени победителите в Конкурса за произведения на изкуството "Уникати". Председател на журито по традиция е художник - носител на Награда "Варна".

Богатата съпътстваща програма предвижда на 10 август поредното издание на проекта "Слънца рисуват слънца". Основната цел е да се съберат на едно място и да се приобщят към детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца, лишени от родителска грижа.

Една от кулминационните прояви в програмата на Панаира е Международният пленер на изящните изкуства. На 12 август 2016 г. от 19:30 ч. в Артсалона на Радио "Варна" ще бъде открита благотворителната изложба на участниците в Пленера.

На 16 август 2016 г. в Храм "Св. Архангел Михаил" ще се проведе Кръгла маса "Църковните изкуства - съхранение и развитие". Целта е осигуряването на диалог между всички страни, от които зависи благоустрояването на православните храмове - представители на богословски факултети, църковни настоятелства, реставратори, иконописци, дърворезбари и др.

На 19 август 2016 г. ще бъде обявен победителят в Конкурс "Сувенири". В специално изградената на панаира Сувенирна палата се разполагат сувенирите, с които майстори от цялата страна участват в традиционния конкурс. Посетителите на панаира пряко участват в номинирането на победителите, а журналистите - на специална пресконференция на 19 август - ще изберат победителя.

20-тият Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" ще бъде закрит на 21 август 2016 г. с официална церемония, на която ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите. По време на закриването ще се проведе кулинарна изложба, на която ще се представи и талантът на майсторите готвачи, сладкари, ситничари. Ще бъдат представени и избрани вина на популярни български винопроизводители.
Автор:
Организаторите
Публикация:
31.07.2016 г. 18:16
Посетено:
800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/24021-otkrivat-20-toto-izdanie-na-mezhdunarodniya-panair-na-zanayatite-i-izkustvata-bulgarika