Празници / фестивали

Синът на Чарли Чаплин и още над 20 световни съвременни артисти се включват във Фестивала 180 градуса в София

Третото издание на фестивала за съвременно изкуство преобразява културната сцена на столицата от 23 до 29 юли

Синът на Чарли Чаплин и още над 20 световни съвременни артисти се включват във Фестивала 180 градуса в София


◊ СЪБИТИЕТО

Кристофър Джеймс Чаплин, композитор на експериментална електронна музика и най-малкият син на актьора Чарли Чаплин, е един от световните артисти гости на третото издание на Фестивала 180 градуса. Столичната публика ще може да се запознае с него и още над 20 световни артисти между 23 и 29 юли, когато фестивалът за поредна година ще преобрази културната сцена на столицата през лятото с много експериментална музика, съвременен танц, театър и визуални изкуства.

180° тази година включва осем основни артистични предизвикателства, както и още редица съпътстващи събтия, на три локации в града - Фабрика 126, Гьоте Институт и VIVACOM art hall.

Основна цел на инициативата, която се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте Институт София, е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци. Инициатор и артистичен директор на събитието е музикантът Александър Хаджиев.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В 180° (25 юли, 21:00 ч.) Кристофър Джеймс Чаплин ще се включи заедно с швейцарските музиканти Валентин Коле (обой), Жил Гритмр (пиано) и Лаура Ендрес (звуков дизайн), като ще създаде във Фабрика 126 незабравим аудио-видео пърформанс ​A/V Vol.2, вдъхновен от София и нейните жители.

Ден след това, на 26 юли, в Гьоте институт ще можем да видим и интерпретацията на столичани за града в селекцията от 10-те най-добри късометражни филма в конкурса на 180° “София през вашите очи”, които ще бъдат експериментално озвучени на живо.

Сред основните международни гости на фестивала тази година е и едно от най-актуалните имена на берлинската електронна музика в момента Стефан Голдман (Германия/България). Той е композитор и син на един от най-изтъкнатите немски съвременни композитори Фридрих Голдман. Повечето от творбите на Стефан Голдман са концептуално композирани, създадени от естетическите и техническите параметри на техно и винил културата - sample, loop, edit, grid rhythm, track. По време на 180° той ще се включи в откриването на фестивала на 23 юли (20:30 ч., Фабрика 126) заедно с инструменталистите Дитмар Визнер, Йоргос Панайотидис, Сава Стоянов и Александър Хаджиев от известния немски ансамбъл за съвременна музика "Ensemble Modern". Всички те ще ни прeнесат в нова и иновативна звукова атмосфера, в която флейта, цигулка, тромпет и фагот навлизат в света на електронната музика.

В последния ден на 180° (20:00, Фабрика 126) Стефан Голдман отново ще излезе на сцената заедно с младите композитори Адриан Павлов (България), Лукас Тобиасен (Германия), Даниел Чернов (Аржентина) и Димитър Милев (България). Те ще ни провокират да преоткрием “ремикса” от оригинално електронно произведение на Голдман в индивидуалните интерпретации за ансамбъл на всеки един от останалите композитори.

В 180° за първа година ще се включи и Дитмар Визнер (Германия). Той е флейтист и един от създателите на световноизвестния ансамбъл за съвременна музика “Ensemble Modern”. Сред имената, с които той е работил и продължава да работи, са личности като Франк Запа, Стив Райх, Пиер Бурлез, Джон Адамс, Петер Йотвьош, Джордж Бенджамин, Фридрих Голдман и много други. Визнер по време на фестивала ще видим и чуем по време на откриването на фестивала на 23 юли, както и на следващия ден, 24 юли, в спектакъла Paramitsha (Гьоте Институт, 20:00 ч). В него заедно с музикантите Йоргос Панайотидис (Гърция) и Сава Стоянов (България), част от "Ensemble Modern", и хореографката Сара Бицока ще ни представят специален пърформанс, вдъхновен от ромската култура и актуалното западно съвременно изкуство, реализиран след няколкодневен уъркшоп с млади ромски артисти в София.

За трета поредна година във фестивала ще можем да видим и италианската хореографка Сара Бицока. От 2010 г. тя работи "Associazione Koreoproject " (танц компания водена от Джорджиа Мадама), а в момента, освен по следващата продукция за 180°, работи по “Грозното патенце” в “Teatro dei Borgia” и изпълнява последната си авторска пиеса “Crash”. В тазгодишния 180° Сара Бицока ще вземе участие в Paramitsha (24 юли, 20:00 ч) в Гьоте Институт и Черна песен (27 юли, 20:00ч) във VIVACOM art hall. Второто представление е съвременен танцово-музикално-театрален спектакъл, вдъхновен от стихотворението „Черна песен“ на Димчо Дебелянов. В него участват още музикантът Александър Хаджиев и четирима български танцови артисти, избрани след конкурс. Посредством телата на изпълнителите ще се търси израз на дълбоката човечност, иронията, изключителната деликатност и универсалната истина в поезията на символиста.

В 180° ще вземат участие още част от музикантите на световноизвестния немски ансамбъл за съвременна музика "Ensemble Modern", както и ентусиастите от българския 180° Ensemble, който цели да експериментира в областта на съвременната класическа музика и да развие това изкуство в България.

С изложби в рамките на фестивала ще се включат още българската архитектка Мария Барбудова и фотографката Щиляна Андонова, както и редица други артисти.

Входът за всички събития е “по желание”.

Организаторите не искат да поставят цена на изкуството, затова оставят на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.

Повече информация за фестивала, програма и участници може да следите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата - https://www.facebook.com/musicon180degrees. Към фейсбук събитието за целия фестивал може да се присъедините тук.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛ 180°

Фестивал 180° се провежда за трета поредна година в София, като всяка година добавя нови дисциплини и въвежда софийската публика в света на съвременното музикално изкуство. Всяка година в София гостуват артисти от над десет страни, които показват най-новите международни тенденции.

Фестивалът се организира с подкрепата на Гьоте институт София и програма “Култура” на Столична община. Партньори на фестивала са още Derida Dance център, Stolichno и Крадецът на ябълки.

Медийни партьнори на фестивала са Виж!София и Sofia City Infoguide.



Автор:
Павлина Радославова
Публикация:
18.07.2016 г. 17:30
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23975-sinat-na-charli-chaplin-i-oshte-nad-20-svetovni-savremenni-artisti-se-vklyuchvat-vav-festivala-180-gradusa-v-sofiya