Празници / фестивали

Открити класове по латино танци в центъра на София тази събота

Трета сесия на проекта „Танцуваща София“

Открити класове по латино танци в центъра на София тази събота


◊ СЪБИТИЕТО

Третата сесия на проекта „Танцуваща София“ ще раздвижи с латино ритми самия център на столица тази събота, 2 юли. Откритите безплатни класове по бачата, кизомба, афро-самба и салса започват в 10.00 ч. на площад „Света Неделя“ (между Метростанция „Сердика“ и Министерство на здравеопазването). Проектът се изпълнява от Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center), с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016.

Фестивалът “Dancing Sofia” стартира на 11 юни и ще продължи общо осем съботи на различни места в София чак до края на септември. Над 1000 любители на танците от всички възрасти посетиха първите две сесии - в Парк „Военна академия“ и в Южния парк. Входът за фестивала е свободен и всички желаещи ще могат да научат от професионални инструктори стъпките на 32 вида танци от цял свят.

Латино танци и стиловете, предвидени за тази събота, 2 юли, са разпрострени в Ангола, цяла Западна Африка, в Куба, Доминиканската република и Бразилия. Наименованието “латино” обозначава факта, че ритмите са горещи, а движенията – страстни.


◊ ПРОГРАМАТА

За тази събота, 2 юли, организаторите са подготвили уроци в четири стила латино танци:

. 10:00-10:30 ч. - Бачата (инструктори: Latin Force Dance Studio)
Бачата – Бачата представлява популярна музика и танц, които възникват в провинциалните части на Доминиканската Република. Произхожда от латиноамериканската традиционна музика, основният инструмент е китара. Изпълнява се в такт 4/4. Оригиналният термин, с който се е наричал този жанр, е „amargue” („горчивина” или „тъжна музика”), но в последствие става популярен терминът бачата. Основни теми са любовта, раздялата, щастието, тъгата. Бачата е социален танц, който се танцува по двойки, предимно в затворен хват.

. 10:35-11:05 ч. - Кизомба (инструктори: KizombaHolics BG)
Кизомба - Затворени очи, нежна прегръдка, изключителна лекота на движенията, силен обмен на енергия, невероятно мелодична музика... "Танцът на любовта", както често е наричан кизомба, е създаден в Ангола и Кабо Верде в края на 80-те и началото на 90-те на ХХ в. В Кабо Верде наричат този танц "pasada" (“разходка"), а думата "kizomba" означава "парти" на анголски диалект.

. 11:10-11:40 ч. - Афро-самба (инструктори: Derida Dance Center)
Афро-самба - Афро-самба е съкратено наименование на два стила – африкански танци и самба. Той се корени в африканските ритуални танци. След като през XVI в. биват пренесени в колониална Бразилия, те се превърнали в основа на почти всички жанрове от танцовия фолклор и самба. В афро-самба се използва релаксираното състояние на тялото в афрото, за да се постигне бързите и пластични движения на бразилската самба.

. 11:45-12:15 ч. - Салса (инструктори: Latin Force Dance Studio)
Салса -  Раждането на салсата се свързва с популярната кубинска музика и по-конкретно - с кубинския сон, станал известен в цял свят през 20-те години на миналия век. Салса се танцува на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара. Тя представлява танцова интерпретация на един от стиловете в кубинския сон – Son Montuno, като има и силно влияние от данзон, мамбо, гуагуанко и други афро-кубински фолклорни танци.

Повече за историята на създаването и спецификите на всеки от тези четири латино танца можете да намерите на нашата страница във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1751347451813235/

София танцува! Танцувайте с нас! ‪#‎DancingSofia‬ ‪

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.06.2016 г. 17:47
Етикети:
танципроектфестивал
Танцуваща София
Dancing Sofia
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23895-otkriti-klasove-po-latino-tantsi-v-tsentara-na-sofiya-tazi-sabota