Празници / фестивали

Старт на Опера в Летния театър 2016 с „Tурандот”

Държавна опера Варна посвещава събитието на 75-годишнината от рождението на великата Гена Димитрова

Старт на Опера в Летния театър  2016  с „Tурандот”


◊ СЪБИТИЕТО

Седмото издание на Опера в Летния театър – Варна 2016, което се провежда с подкрепата на Община Варна, стартира на 24 юни от 21 часа с операта „Турандот” на Джакомо Пучини.

Държавна опера Варна посвещава събитието на 75-годишнината от рождението на великата Гена Димитрова. Нейната блестяща кариера започва именно с изпълнението на Турандот в постановката на Франко Дзефирели в Миланската скала през  1983 г. Обявена за новата Кралица на Миланската скала (след Мария Калас), тя изгрява на световния оперен небосклон, за да се превърне в една от най-ярките оперни звезди за всички времена.

Удоволствието да аплодира Гена Димитрова в тази роля има през 1994 г. и варненската публика. Нейна снимка от постановката е използвана и за плаката на Опера в Летния театър 2016. Гена Димитрова е участвала в ММФ „Варненско лято” още няколко пъти – през 1982 г. в Тоска” от Верди, през 1986 г. в „Норма” от Белини и през 2001 г. в Тържествения концерт за откриване на фестивала.


◊ ЕКИПЪТ

В предстоящия спектакъл, под диригентството на големия български диригент Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов, в ролята на китайската принцеса ще се превъплъти драматичното сопрано с богат и красив тембър Димитринка Райчева. Солистката на Държавна опера Варна, която смята Гена Димитрова за свой идол, е поканена със същата роля в тазгодишното издание на хърватския фестивал „Сплитско лято”.

В Опера в Летния театър като Калаф ще й партнира тенорът Валерий Георгиев, за когото: „Калаф е най-характерният персонаж в „Турандот” както в музикално, така и в драматургично отношение, а прочутата „Nessun Dorma” е най-красивата и знакова тенорова ария в световната оперна литература. Тя дава възможност на певеца да покаже всичко най-добро, на което е способен.” Солистът на Държавна опера Варна е поканен да изпълни Калаф и в родината на операта Италия през юли във  фестивалите в Белинзона и Вербания.

Останалите участници в „Турандот” за Опера в Летни театър са също варненски солисти с международна кариера: Деян Вачков - Тимур, Илина Михайлова – Лиу, Венцеслав Анастасов – Пинг, Свилен Николов – Мандарин и др. Заедно с оркестъра и хора на Държавна опера Варна, в представлението участва и екип на Детско-юношеската опера в града.


Билети за Опера в Летния тетър се продават на касите на Варненската опера, в Летния театър и онлайн в bgbileti.com, eventim.bg и tickets.bg

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.06.2016 г. 20:04
Етикети:
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23850-start-na-opera-v-letniya-teatar-2016-s-turandot