Празници / фестивали

Заключителен концерт на 47. МФ "Софийски музикални седмици"

Уралски младежки симфоничен оркестър – Екатеринбург, солист Лия Петрова – цигулка, диригент Енхе

Заключителен концерт на 47. МФ "Софийски музикални седмици"


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 юни (сряда), 19 часа, в красивата зала "България" (Концертен комплекс "България" на ул. "Аксаков" 1) ще се проведе заключителният концерт на 47. МФ "Софийски музикални седмици". 

27 концерта и 12 съпътстващи прояви в тазгодишното издание. Програмата на Фестивала и тази година беше повече от богата, изпълнена с премиери, виртуозни солисти, харизматични диригенти, изключителни камерни и оркестрови състави и най-вече - програма с много творчески емоции!

Изключително емоционален се очертава да е и концертът на Уралския младежки симфоничен оркестър (Екатеринбург) в София. Водещата роля в него има маестро Енхе (монголски възпитаник на Екатеринбург), който е заедно с оркестъра от самото му създаване.  За първи път те ще бъдат в един концертен тандем с прекрасната наша цигуларка Лия Петрова (току що спечелила I награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания) и ще поднесат любимия на публиката концерт-шедьовър на Чайковски

Уралският младежки симфоничен оркестър е създаден през 2006 г. като оркестър-академия, съчетаващ възпитателна функция с концертна практика. В него свирят студенти и завършили музикалните учебни заведения на Екатеринбург. Те вземат участие в концерти и майсторски класове с изключителни диригенти и солисти, изучават тънкостите на класическите и съвременни оркестрови творби. 
Всяка година младите музиканти изнасят 40-45 концерта с около 30 програми.

Със състава през годините си сътрудничат такива диригенти като Владимир Федосеев, Саулиус Сондецкис, Дмитрий Лис, Сергей Ролдугин, Александър Рудин, Сергей Крилов, Майкъл Зинман, Борха Кинтас, Павел Петренко. С него солират Наталия Гутман, Александър Рудин, Сергей Ролдугин, Аркадий Шилклопер, Даниел Крамер, Валери Гроховски, Андрей Коробейников, Дмитрий Василиев, Беатрис Маняни, Дейвид Кадуш, Павел Милюков, Хуан Мануел Канисарес и др. Оркестърът има опит с големи турнета: Международен фестивал на младежките оркестри "Eurochestries" в Русия (2007), Франция (2008), Германия (2012).

Концертната програма в София включва:

. Чайковски - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп. 35
. Чайковски - Симфония N 4


Билети за концерта се продават на касата на Зала "България", както и онлайн чрез TicketsBG.com, Eventim.bg, Ticketlogic.bg и техните партньори.


* * *

МФ „Софийски музикални седмици” е част от календара на културните събития на Столична община през настоящата година и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2015 – 2016 г. 
Съорганизатори на Фестивала: Столична община, Министерство на културата, Национален дворец на културата, Софийска филхармония.

Официална страница на МФ „Софийски музикални седмици”: sofiaweeks.com


Автор:
Тина Коилова
Публикация:
22.06.2016 г. 22:24
Посетено:
1609
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23844-zaklyuchitelen-kontsert-na-47-mf-sofiyski-muzikalni-sedmitsi