Празници / фестивали

Денят на бащата в Националния етнографски музей

Национална кампания „Да бъдеш Баща“

Денят на бащата в Националния етнографски музей


◊ ПОКАНА

На 19 юни (неделя) отбелязваме Деня на бащата, който се празнува в над 80 държави в третата неделя от месец юни. За поредна година Национална кампания „Да бъдеш Баща“ чества този празник, с който искаме да благодарим на мъжете, които са до децата на България, независимо дали са бащи (биологични или не), дядовци, вуйчовци, големи батковци, учители, треньори и др.

Защото грижата на мъжете и техният модел на поведение са не по-малко ценни и значими за нашите деца от грижата на майките.

Институтът за етнология и фолклористика с Националния етнографски музей е един от партньорите на кампанията в София. Входът за децата и техните бащи, дядовци, учители ще бъде свободен тази неделя. Като разгледат изложбата "Престилки и природа" децата и татковците им могат да изиграят образователната игра на изложбата. Децата трябва да подредят на картата на България престилките, а татковците - защитените територии, като е разрешено да си подсказват един на друг. Семействата, наредили всички престилки и защитени територии ще бъдат вписани в специалната глава "Ден на бащата" в книгата на изложбата.

Национална кампания „Да бъдеш баща“ води началото си от 2013 г., когато 10 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.

През изминалата „Седмица на бащата – Баща за пример“ (ноември 2015) се включиха много семейства и над 100 различни организации от страната.

„Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 35 държави на 5 континента. Целта на  MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.

Програма за Деня на бащата за цялата страна можете да видите тук.

Заповядайте в неделя!


Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
17.06.2016 г. 17:05
Етикети:
празнициДен на бащатаИЕФЕМ - БАН
Национална кампания Да бъдеш Баща
Посетено:
1709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23796-denyat-na-bashtata-v-natsionalniya-etnografski-muzey