Празници / фестивали

С голяма фиеста на открито Институт Сервантес – София ще отбележи Деня на испанския език

На 18 юни от 11 до 15 часа - музика, литература, традиционни ястия и занимания за деца

С голяма фиеста на открито Институт Сервантес – София ще отбележи Деня на испанския език


◊ ПОКАНА

С голяма фиеста на открито с музика, литература, традиционни ястия и занимания за деца Институт Сервантес – София ще отбележи Деня на испанския език.

Всеки, който обича езика на Сервантес е добре дошъл на 18 юни между 11.00 и 15.00 ч. на ул. "Св. София" в столицата. Подготвили сме дейности на открито, в библиотеката и в залите на института:

Концерти с испанска и латиноамериканска музика с участието на едни от най-добрите изпълнители на испанска и латино-музика в България: Триото на Arnau Garrofe; афроперуанска музика с Ritmos Negros с Пиеро Епифания  - кахон, перкусии, вокал, Симеон Леонидов – китара и кахон, Борис Таслев  - бас; Ире Васкес и Ел Кийо с проектa Flamencub - фламенко и кубинска музика; Ире Васкес & Her Latin Band.

Испанска и латиноамериканска кухня: готвачи от столични ресторанти ще приготвят на открито характерни ястия от Испания, Куба и Перу . Ще се предлага паеля, тортиля, тапас, испански сирена, вина, мохито, кайпириня, сангрия и др.

Детско пространство: мексиканска пинята с бонбони и изненади за децата, рисунки на лице, оцветяване според думи на испански, цветни печати, томбола за едно детско колело.
 
Зона за продажба на книги за възрастни и деца: български издателства ще представят книги на испански език за всички възрасти, учебници,  книги от испаноезични автори, преведени на български език.

Библиотека „Серхио Питол“: игра „Открий съкровището!“. Сред книгите в библиотеката ще бъде скрито съкровище. Само най-добрите детективи ще стигнат до наградата. 

Стената на думите. На нея всеки изписва своята любима дума на испански език.

Зона туризъм: полети България – Испания, томбола за два самолетни билета до Испания;

Пространство на Институт Сервантес и посолството на Испания: културна и учебна програма, клуб приятели на Институт Сервантес. Пилотни/примерни безплатни курсове за начално ниво.


Институт Сервантес е обществена институция, създадена от испанското правителство през 1991 г., за да популяризира испанския език, ползван от повече от над 500 милиона души по света, както и да представя културите на испаноговорящите страни. Всяка година Институт Сервантес отваря вратите си, за да отбележи Деня на испанския език. Тази година институтът в София празнува 10-та си годишнина.

Повече от 500 милиона души говорят испански по света, а езикът е вторият за международна комуникация, както и за общуване в основните социални мрежи. Испанският език е вторият най-говорим в света и третият най-ползван в Интернет.


◊ ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ                                       

. Испанският е майчин език за почти 470 милиона души по света.

. Почти 559 милиона души са потенциални ползватели на испанския език (в това число носителите на езика, говорещите го и лицата, които го изучават).

. След китайския (мандарин), испанският език е вторият в света по брой на лицата, за които той е майчин.

. По демографски причини, расте процентът на лицата, за които испанският език е майчин, докато намалява броят на лицата с майчин език китайския или английски.

. Очаква се през 2030г. говорещите езика на Сервантес да достигнат 7,5% от световното население.

. След три или четири поколения, 10% от световното население ще разбира испански език

. 6,7% процента от световното население е испаноговорящо. В световен мащаб руски говорят (2,2%), френски (1,1%) и немски (1,1%).

. Над 21 милиона души изучават испански като чужд език в различни райони по света.
                    
Комуникации:

. Испанският език е третият най-употребяван език в Интернет, след английския и китайския.

. 7,9% от потребителите в Интернет комуникират на испански език.

. Употребата на испански език в Интернет е нараснала с повече от 1,1 % в периода между 2000 и 2013г.

. Испанският език е вторият език за комуникация в основните социални мрежи - Facebook y Twitter.

. Испанският е вторият по употреба език в Twitter за Лондон и Ню Йорк.


◊ ИСПАНСКИЯТ В БЪЛГАРИЯ

България е една от страните, в които испанският език е със засилено присъствие, поради ред исторически причини: голям брой български специалисти, които отиват да работят в Куба и Никарагуа през 70-те и 80- те години на миналия век, приемането на чилийски емигранти през 70-те години, както и присъствието на сефарадски евреи у нас. 

През 1961 г. се открива специалността Испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Първата испанка – преподавател по езика - пристига в България през 1934 г.,  изпратена от Министерството на културата на Испания в Софийския университет, за да преподава испански език. 

През 60-те години испанският започва да се преподава като избираем предмет в училище.

1991 – Отваря врати първата гимназия с изучаване на испански език.

1980 – България и Испания подписват Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество.

2011 – Програма за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата между България и Испания;

Около 20 000 са учениците и студентите, които изучават испански език у нас.

През 2006 г. - Институт Сервантес отваря врати в София

Институт Сервантес София провежда изпитите за международно признат сертификат DELE по испански език освен в София, вече и в Пловдив, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Велико Търново;

Асоциация на испанистите в България – членуват над 130 испанисти; 

Асоциацията на испаноговорящите журналисти – членуват над 80 български журналисти;

Испанска редакция към „Радио България“ на БНР с новини и информация от България на испански език;

Преводачите: активна дейност с голям интерес към испаноезичната литература. През последните 10 години години на българския пазар излизат средно на година по 50 книги в превод от испански език. През последните 35 години на български са преведени около 1000 испански и латиноамерикански автори. 

Около 300 000 българи работят и живеят в Испания.


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
17.06.2016 г. 16:41
Посетено:
1685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23795-s-golyama-fiesta-na-otkrito-institut-servantes-sofiya-shte-otbelezhi-denya-na-ispanskiya-ezik