Празници / фестивали

V Международен детски фолклорен фестивал София 2016

Участие ще вземат между 800 и 1000 деца на възраст от 8 до 14 години от България, Полша, Чехия и Турция

V Международен детски фолклорен фестивал София 2016


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 юни, в Деня на детето, стартира петото издание на Международен детски фолклорен фестивал София, който ще се проведе от 1 до 5 юни.

Тази година фестивалът се провежда в началото на лятото и с ден повече, обогатявайки и културната си програма. Добилият вече популярност проект се реализира от сдружение „Международен детски фолклорен фестивал  София”, с подкрепата на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София, съорганизатор е Столична община район Младост. Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони”.

Вече четири години фестивалът успешно изпълнява своята мисия - да запази и покаже традициите както на българския фолклор, така и на гостуващите детски групи от цял свят, представящи фолклора от своите страни.
  

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА ТАЗИ ГОДИНА

Тази година фестивалът ще се случва на няколко сцени в столицата и на сцена в гр. Сливница, партньор на фестивала.

На 1 юни от 19 ч. ще се състои официалната церемония по откриване на фестивала лично от кмета на район Младост – д-р Цвета Авджиева. На откриването ще присъстват и официални гости. Мястото е традиционно известно - откритата сцена в парка срещу сградата на община Младост в жк "Младост" 3.

На 2 юни всички чуждестранни участници ще се изявяват в читалището в село Бистрица. На 3 юни, отново на открита сцена в парка пред община Младост, децата от чуждестранните групи и ансамбъл „Пламъче” ще проявят своите творчески заложби, като покажат няколко урока с детски хора и игри от своите държави.

4 юни
ще бъде доста богат на съдържание от зори – в 10 ч., на открита сцена Лятна естрада в Борисова градина, ще се проведе концерт под мотото „Вярвам в доброто” – по традиция денят за изява на деца от социални домове и деца лишени от родителски грижи. Същият ден от 15 ч. стартира първият Национален детски фолклорен конкурс „С пламъче в сърцето” на открита сцена в парка срещу сградата на община Младост, а от 16 ч. чуждестранните групи ще зарадват жители и гости на гр. Сливница, на площада на града, а местния ансамбъл „Сливница” към НЧ „Съзнание - 1907г.” ще открие концерта. Програмата на 4 юни ще приключи с тържествен концерт от 19 ч., на откритата сцена отново в парка пред община Младост, в изпълнение на ансамбъл „Звездица” Димитровград и ансамбъл „Пламъче”.

Последният фестивален ден и закриване на фестивала – 5 юни ще е на лятна естрада в Борисова градина от 15 ч., като преди това от 13 ч. чуждестранни и български участници ще дефилират с пъстри костюми в центъра на София (бул. „Витоша”, ул. „Солунска”, ул. „Г.С. Раковски” и др.) под звуците на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, станал емблема на фестивала от второто му издание. Всички изяви в петте дни са с вход свободен.

Участие в V Международен детски фолклорен фестивал София ще вземат между 800 и 1000 деца между 8 и 14-годишна възраст от България, Полша, Чехия и Турция.

• Пълната програма на фестивала по дни, часове и сцени е публикувана на официалния сайт на фестивала www.festivalsofia.com .
    
Организатори на фестивала: Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София”,  Детско юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София. Съорганизатор е СО район Младост.

Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони”

Със съдействието на: Столична община, СО район Младост, ОП „Туризъм”, община Сливница, кметство с. Бистрица, Hotel Suite Sofia, НЧ „Цар Борис I 1909” - Бистрица, Комета III, Лито Балкан, БГ пощи, Частно национално училище „Питагор”, Школа по български народни хора и танци „Младост” – София, „Лукчета“, Жилищен комплекс „Mountain vews”, Стоматологичен кабинет д-р Ралев, МБАЛ „Надежда”, частна детска градина „Камелини Монтесори”, VIVACOM funds, както и родители, съмишленици и приятели.
Медийни партньори: БТА, БНР, БНТ, Телевизия Туризъм, радио „Зорана”, Кино Арена, сп. 8, сп. Журнал за жената, сп. Кулинарен журнал, New Level Channel, see.bg, Roditel.bg, klassa.bg, www.folklore-bg.com, www.festivalsofia.com


◊ НАКРАТКО ЗА МДФФ СОФИЯ

2012 г. – I Международен детски фолклорен фестивал София 2012 г.

Участват над 700 деца от 5 държави - Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, посрещнати официално от кметовете на общините „Младост” и „Изгрев”. 28 български колектива. Сцени: общини Младост, Изгрев, Искър и Лозенец, от които 3 открити и 1 закрита.

2013 г. – II Международен детски фолклорен фестивал София 2013 г.

Участват над 700 деца от 6 държави - Естония, Русия, Полша, Македония, Турция, Босна и Херцеговина. 9 български колектива, сред които ансамбъл „Звездица” – Сандански, ОДК Смолян, колективи от София, както и малчугани от детските градини в район Младост.
Сцени: пред НДК, в СО район Младост, в Бусманци.

2014 г. – III Международен детски фолклорен фестивал София 2014 г.

Участват над 700 деца от 6 държави -  Словакия, Франция, Русия, Полша, Естония, Босна и Херцеговина. От България -  над 10 колектива, сред които: ансамбъл „Габровче”, ДТС „Чудесия” – Пазарджик, група „Дионисиев звън” гр. Сопот, Национално училище за танцово изкуство и др. Участие взеха и деца от социални домове и специални училища за деца с увреждания. Сцени: пред община Младост, лятна естрада в Борисова градина, закрити в с. Бусманци и с. Бистрица.

2015 г. – IV Международен детски фолклорен фестивал София 2015 г.

Участват над 1000 деца от пет държави – Албания, Румъния, Сърбия, Полша и Босна и Херцеговина и български колективи на 4 сцени в четири общини – СО район Младост, СО район Искър – с. Бусманци, кметство Бистрица, СО район Средец – Борисова градина. Изява имаха отново деца в неравностойно положение и деца лишени от родителски грижи,  възпитаници на СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Браил”, Столичен общински дневен център за социална интеграция на инвалиди - Слатина. На 4-те сцени в Младост, Бусманци, Бистрица и Борисовата градина имаше над 7000 посетители, сред които преобладаваща част млади хора на възраст между 17 и 45 години.

_________

За допълнителна информация:
Ивайло Първанов /+359 888 210 823
Милена Цанкова /+359 889 927 697

МДФФ - София
www.festivalsofia.com

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.05.2016 г. 15:53
Етикети:
фолклорфестивал
Международен детски фолклорен фестивал София
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23672-v-mezhdunaroden-detski-folkloren-festival-sofiya-2016