Празници / фестивали

5 години Детски панаир - 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София на 1 юни

В юбилейното издание ще се включат всички партньори на Детски панаир от 5-те години

5 години Детски панаир - 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София на 1 юни


◊ ПЕТ ГОДИНИ ДЕТСКИ ПАНАИР - ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”.

Съорганизатори на събитието са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Детски панаир стартира преди пет години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 20 събития в 8 града.
 
В юбилейното издание ще се включат всички партньори на Детски панаир от 5-те години. Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 до 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

По традиция Фондация "Изиарт" е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Национален археологически институт с музей (НАИМ), Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини - София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие по наука, в което децата ще могат да се запознаят със свойствата на водата.

В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация Америка за България, Девин, Млин – 97 АД, Езиков център Британика, Овергаз, Сдружение на турските и българските жени за приятелство, Дино.

Присъединете се към нашето събитие във ФБ, за да научавате всички новини: https://www.facebook.com/events/982185141868528/

През 2016 събитието ще се проведе в 7 града в България в периода 28 май – 11 септември, както следва: 
Сливен - 28 май
Пирдоп/Златица - 29 май
София - 1 юни
Благоевград - 4-5 юни
Враца - 11 юни
Стара Загора - 12-13 септември


Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.


За повече информация: easyartbg.com
Facebook: Easyart Bulgaria





Автор:
Фондация Изиарт
Публикация:
27.05.2016 г. 17:31
Етикети:
Посетено:
2292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23669-5-godini-detski-panair-60-bezplatni-atelieta-za-detsa-pred-narodniya-teatar-v-sofiya-na-1-yuni