Празници / фестивали

ИК "Жанет 45" на Пролетния базар на книгата

24-29 май 2016, Национален дворец на културата, щанд № 327

ИК "Жанет 45" на Пролетния базар на книгата


◊ КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ИК "ЖАНЕТ 45"

В рамките на Пролетния базар на книгата, НДК


24 май, вторник, 11:00 часа

• Среща с автограф с Георги Господинов
Щанд 327

„В новата стихосбирка има нещо от новата тревожност в градовете на света. Според автора „Там, където не сме“ е книга не за пътуването, а за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде („друг ад е“). Според проф. Хенрике Шмид това вече не е просто черешата на един народ, а черешата на света."


24 май, вторник, 18:00 часа

Среща с автограф със Силвия Томова
Щанд 327

„Появата на „Печатарят” запълва празнотата на нещо, което аз знам, че липсва много отдавна. Авторката създава чувство на доверие, че всичко, което е описала, е истина. Тя събужда любопитство и любов към хората, които са живели преди нас. Силвия Томова успява да съживи едно далечно време и да създаде един „човечен” исторически роман."
акад. Антон Дончев


25 май, сряда, 17:30 часа

Среща с автограф с Владо Любенов
Щанд 327

"Нима това не е играта, която играем всички напълно съзнателно? Лудостта да бъдем себе си и покорството да бъдем каквито ни искат околните. Във всеки случай почвам да си мисля, че това е една способност на духа, бих казал талант, който не всекиму е даден. Талантът да бъдеш луд, когато си пожелаеш..."
Из "Адвокатът на лудите"


25 май, сряда, 19:00 часа

Представяне на книгата „Разумът на съня“
от Иван Кулеков
С думи за книгата Румен Леонидов
Сцена ляв полуетаж, НДК

"Писнало ми е да слушам, че обществото ни е заспало и някакви хора, които сън не ги хваща, трябва да го събудят. Какво е животът, стои като въпрос пред всеки индивид. Правилен отговор няма."
Иван Кулеков


26 май, четвъртък, 18:00 часа

Среща с автограф с Росен Карамфилов
Щанд 327

"Писането на Росен Карамфилов е екстремно – в тягата си както към любовта, така и към смъртта. Опит да се стигне докрай и от този край да се говори много лично и болезнено. Осмеляваща се книга."
Георги Господинов


26 май, четвъртък, 19:00 часа

Среща с автограф с Людмила Миндова
Щанд 327

"Отривиста, жизнена и честна към думите, новата книга на Людмила Миндова не се чете, тя се живее."
Илко Димитров


27 май, петък, 18:00 часа

Среща с автограф с Боряна Кацарска
Щанд 327

"Боряна Кацарска има памет за езика на предците си (биологични или литературни), но и когато се обръща към стиховете на други автори, с които усеща "родство по избор", нейните стихове говорят на свой език и с особено внимание към поетическата форма."
Иван Цанев


27 май, петък, 19:00 часа

Представяне на стихосбирката "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" от Константин Трендафилов?"
Сцена ляв полуетаж

Представя Марин Бодаков

"За любовта, когато тя се връща към нормалната телесна температура. Без много-много прилагателни, но пък с предостатъчно тайни глаголи. Когато краят идва преди началото, с широк жест и тиха болка. Край Константин Трендафилов подскачат малките демончета на узряващите чувства – и в тази дебютна книга ние чуваме техните разговори."
Марин Бодаков


28 май, събота, 17:30 часа

Среща с автограф със Светлина Фотева
Щанд 327

"Светлина Фотева ни показва трудността да обичаш безрезервно и същевременно с това да запазиш независимостта на ума си. Тя се движи деликатно по острите завои на поетическото чувство."
Марин Бодаков


28 май, събота, 18:30 часа

Среща с автограф с Иван Димитров
Щанд 327

„Софийски дует” е всъщност роман-ансамбъл, в който множество гласове и партии изсвирват фрагментираната литературна ситуация в България и София, като – разбира се – я фикционализират. Текстът съзаклятнически намигва към постмодерните фасетъчни наративи на ранния Господинов, отваря се към по-отдавнашни експериментални текстове в българската проза, като например „есеистичните” романи на Блага Димитрова. …И ни припомня тръпката по литературните мистификации от края на миналия век, изчезнала с порастването на мистификаторите и въобще на всички пишещи и пакостливи enfants terribles от 90-те."
Надежда Радулова


29 май, неделя, 11:00 часа

Среща с автограф с Петя Кокудева

"След „Лулу” и „Малки същества”, „Питанки” е третата книга с детски стихотворения на Петя Кокудева. За радост - отново с рисунките на италианската илюстраторка Ромина Беневенти.

А Питанка е малко момче с шапка на пилот, което не престава да задава въпроси, например "Имат ли ваканция думите?..."


Заповядайте!

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
23.05.2016 г. 17:49
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23639-ik-zhanet-45-na-proletniya-bazar-na-knigata