Празници / фестивали

Стара Загора очаква петия си Джаз фестивал

Международният „Джаз форум Стара Загора“ с богата фестивална програма и много допълнителни събития

Стара Загора очаква петия си Джаз фестивал


◊ ФЕСТИВАЛЪТ НА ПЕТ

За пета поредна година античният форум „Августа Траяна“ оживява в ритъма на джаз. Тазгодишното издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“ ще се проведе от 9 до 11 юни, но празничните прояви започват още на 6 юни в Града на липите.

Под мотото „Музиката, която обединява“ изданието посреща творци от различни краища на света, обединени около идеята, че джазът е универсален език и мост между различни култури.


◊ ЗВЕЗДИТЕ

За първи път в България концерт ще изнесе световноизвестният Кърт Розенвинкел. Блестящ композитор и изключителен инструменталист, Кърт се счита за най-влиятелния китарист в днешни дни, с безспорен принос за възраждането и развитието на китарата в съвременния джаз. Неповторимият му и новаторски стил за кратко време го превръща в джазова икона. Концертът на неговото трио, в което са още Ерик Ревис (бас) и Йост Патука (барабани), е на 10 юни от 21.00 часа.


◊ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Ден по-рано дебют пред българска публика ще направи полската група „Виименс квартет“. Наричат ги „младите надежди на полския джаз“. Войчех Лихтански (алт сакс), Матеуш Шлива (тенор сакс), Алан Викпиш (бас) и Шимон Мадей (барабани) успешно развиват нестандартната идея да свирят без хармоничен инструмент и да експериментират в полето на импровизационната музика, откривайки нови хоризонти пред джазовия квартет.

В третата вечер фестивалът предлага два изключително интересни концерта. От 19.00 часа американският саксофонист Дан Кинзелман и Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения) ще представят музиката от албума на триото „Chiaroscuro“, който излезе през месец май.

Във втората част на вечерта Военният биг бенд на Стара Загора посреща забележителния вокалист Харви Томпсън (САЩ), популярен още като „Пазителят на пламъка“ заради кадифения му глас и магнетичните му изпълнения, често сравнявани с тези на Нат Кинг Кол. Домакините от Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев за кратко време се наложиха като един от най-успешните големи джазови оркестри, изпълняващ блестящо както класически, така и модерен джазов репертоар. На сцената ще бъдат и солистите на бенда Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.


◊ СИЛНО БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ

Друг успешен биг бенд - „Биг бенд Брас Асоциация“ с диригент Ангел Заберски, също ще свири в рамките на фестивала. Ще чуем още френски цигански джаз в изпълнение на „Веселин Койчев хот стрингс“, както и култовата „Зона Ц“ с гост-китариста Мирослав Иванов. Акапелното пеене като специфичен джазов стил ще представят младите изпълнители от „Тамара войсес“.


◊ ПРЕДФЕСТИВАЛНИ СЪБИТИЯ

По традиция начало на музикалните прояви дават концертите за най-малките с програмата „Джаз за деца“, които ще се състоят на 6, 7 и 8 юни от 11.00 часа в парк „Пети октомври“. В предфестивалната програма са още кинолекторията „Джазът, който обединява с модератор Цветомир Цанков, както и изпълнения на Общинския духов оркестър.


◊ БЛАГОДАРЕНИЕ НА

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива и с изключителното съдействие и финансова подкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на фондация „Джазтет“, „Контур Глобал“, фондация „Америка за България“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“. Входът за всички събития е безплатен.


◊ ОЩЕ НОВИНИ

Новини и информация за предстоящите събития търсете на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/ , както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora .


Автор:
Гергана Семерджиева, Джаз форум Стара Загора
Публикация:
19.05.2016 г. 14:51
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23604-stara-zagora-ochakva-petiya-si-dzhaz-festival