Празници / фестивали

В Европейската нощ на музеите Националният литературен музей излиза и на открито

С програми на открито къщите музеи на българските поети и писатели ще посрещнат гостите си

В Европейската нощ на музеите Националният литературен музей излиза и на открито


◊ НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ 2016

В Европейската нощ на музеите – на 21 май, в 19,30 ч. официално ще бъде открита обновената фасада и дворното пространство на къща музей „Пейо Яворов“ с участието на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В двора ще бъде показана изложбата „Път, на който не съзирам края…“, а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на Пейо Яворов.
   
В къща музей „Иван Вазов“ от 18,30 ч. ще звучат изпълнения на Вазови стихотворения и ще бъде продължена успешната инициатива с ученици уредници. В 19,00 ч. осемгодишната Биляна – най-малката участничка в Ателието за художествено слово „Обичам те, българска реч”, ще рецитира стихове на поета. На всеки кръгъл час ще има изпълнение на Вазово стихотворение от ученици в Ателието. Точно в полунощ актьорът Янко Лозанов ще изпълни поемата „Опълченците на Шипка“.

Къща музей „Н. Вапцаров“ започва своята програма в 20,00 ч. с прожекция на филма на режисьорката Мая Вапцарова „Събуждане на слънцето“. Преди прожекцията пред барелефа на поета на ул. "Ангел Кънчев" № 37 ще има програма на поети с китара под мотото "Бардовете – за Вапцаров", което ще продължи и след филма. Ще участват  Иван Ненков, Славимир Генчев, Димитър Христов, Виктор Макаров, Румен Спасов и др. В ролята на уредници в Нощта на музеите ще се включат ученици и преподаватели от Професионална гимназия по електромеханотехника "Никола Вапцаров" в София.

В къща музей „Димитър Димов“ от 18,30 ч. ще започне тематична вечер „Романът „Тютюн“ – герои и прототипи“. Посетителите ще могат да разгледат уникални рисунки на прототипите на героите на романа – Борис Морев, Ирина, тютюнотърговците и др.

Поети журналисти от Поетично ателие "Владимир Башев" ще представят от 19,30 до 21,30 ч. свои стихове на пазара „Ситняково“ в „Илковото кафене”. Наблизо е домът на поета, който днес е литературен кабинет за творци от различни поколения. Към поетите журналисти ще се присъединят млади творци – студенти от Софийския университет. Сред участниците в поетичното четене са Спасиана Кирилова, Асен Сираков, Иглика Горанова, Любен Лачански, Татяна Явашева, Венцислав Паскалев, Боряна Желева, Татяна Атанасова, Николай Генов, Златина Тодорова, Красимира Санкийска и др. От  21,30 ч. четенията продължават в Литературен кабинет „В. Башев“. Поетите ще представят стиховете си под акомпанимент на флейта в изпълнение на младия музикант Теодор Ташев, а китаристи ще вдигнат градуса на поетичната вечер.

За пръв път в Нощта на музеите отваря врати за посетители мемориалният кабинет на Стилиян Чилингиров – последният председател на СБП до 1944 г., чието творчество е било инкриминирано през периода на комунистическата власт. Посетителите ще могат да видят от 18,30 ч. възстановка на работния му кабинет, негови лични вещи и оригинални ръкописи.

От 18,30 ч. до 1,00 ч. в Европейската нощ на музеите ще бъдат отворени за посетители и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” и мемориалният кабинет на Иван Богданов в София.

В къща музей „Емилиян Станев” във Велико Търново от 18,30 ч.  ще бъдат прожектирани филми по творби на Емилиян Станев.

От 18,30 ч. в къща музей „Елин Пелин” в с. Байлово посетителите ще могат да видят любимия на поколения филм „Гераците”.



Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
18.05.2016 г. 18:01
Посетено:
1973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23594-v-evropeyskata-nosht-na-muzeite-natsionalniyat-literaturen-muzey-izliza-i-na-otkrito