Празници / фестивали

XVIII Национален фестивал на детската книга

Сливен, 9-11 май 2016 г.

◊ СЪБИТИЕТО

XVIII Национален фестивал на детската книга

Културното събитие, посветено на проблемите на книгоиздаването за деца, четенето и разпространението на творби за тях, се организира за осемнадесети пореден път в града под Сините скали. В мащабното начинание, осъществявано по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, вливат усилията си и Министерството на културата, община и област Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциация „Българска книга” и утвърдените национални издателства за малките читатели. Председател на инициативния комитет тази година е кметът на Сливен Стефан Радев, а творческата инициатива преминава под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и на Десислава Танева, министър на земеделието и храните. 
            
Националният фестивал на детската книга бе открит под звуците на фестивалния марш в Драматичния театър „Стефан Киров”. В присъствието на народни представители, областния управител Татяна Петкова, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, на общински съветници и малки читатели от цялата страна, на творци и гости от България и чужбина, за целите му говори кметът на община Сливен Стефан Радев. Той изрази задоволството си от организацията на събитието, споделяйки вълнение от качеството на духовните прояви по време на утвърждаващия значимостта си „форум с национален и международен престиж. Щастлив съм, подчерта градоначалникът, че за 18-ти път се провежда този светъл и приказен празник, в който много автори, илюстратори и издатели ще запознаят малките си читатели с най-добрите постижения в детската книга. Надявам се, че проявите, включени във фестивалната програма, ще ви донесат много положителни емоции и ще ви заредят с вяра и оптимизъм за това, че детската книга ще продължи да бъде неизменен спътник в духовния живот на децата”.
         
Присъстващите изгледаха с вълнение програмата, подготвена от организаторите: Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, отдел „Образование, култура и вероизповедания” на община Сливен, представителни детски вокални и танцови формации от региона и страната. Провеждана с креативност и отговорност от тях, тя е превърнала през годините Сливен в средище за взаимодействие между създателите в творческия процес по създаване на произведенията за деца, налагайки, „нови политики и модели към книгите и четенето”, както и в обсъждане и дискутиране проблемите на творчеството за тях.
            

◊ В ПРОГРАМАТА

Неизброими са изявите на участниците в събитието през трите фестивални дни: присъстващите могат да посетят (на 9 и 10 май 2016 г.) премиери на най-новите книги на автори за деца – с тяхно присъствие, сред които Ангелина Жекова, Павлина Павлова, Дияна Крусева, Юлия Спиридонова-Юлка, Весела Фламбурари, Цанко Лалев, Румен Иванчев, Нели Маргаритова, Петя Кукудева  и др.

Чрез интересни изложби в Художествена галерия „Димитър Добрович” (на 9 май т.г.) посетителите се запознаха с почерците и художествените търсения на илюстраторите Борис Стоилов, Петър Станимиров и Костадин Костадинов. Във фестивалните дни се организират традиционните национални пленери за детска рисунка и за литературно произведение, чиито резултати се отчитат (на 11 май т.г.) с връчване на награди на отличените.

По време на събитието свои интересни издателски проекти показват издателствата „Хермес” и „Дамян Яков”, а щандове с отстъпки за читателите организират издателските къщи, профилирани в творчество за малките: „Жанет 45”, „Хермес”, „Пан”, „Фют”, „Атея”, „Кръгозор” „Бг-книга”, „Унискорп” и др., представящи най-новите си книги. Насочеността и творчеството на децата в изкуството се стимулира чрез провеждащия се за пети път Национален конкурс за изработване на театрални кукли на литературни герои, (експонирани в зала „Май”), както и с провеждането на „карнавално шествие” по улиците на Сливен от децата, облечени в театрални костюми (10 май т.г.). Интересна е темата на започналата през първия ден Кръгла маса с международно участие (9 и 10 май 2016 г.), разглеждаща проблемите: „Националните детски литератури в глобалния свят”. 
         
Тържественият концерт-спектакъл на 10 май,  в Драматичния театър „Стефан Киров” - за връчване на наградата „Константин Константинов” (в категориите „автор”, „илюстратор”, „издател” и за „цялостен принос”), е с участието на актьорите Милица Гладнишка и Ненчо Балабанов, на певци и танцьори от Сливен, Бургас, Пловдив и Айтос и най-важното: с участието и присъствието на над 400 малки читатели от страната.
         
С носителите на наградата „Константин Константинов” в различните раздели се провежда (на 11 май т.г.) пресконференция, а за участниците в XVIII Национален фестивал на детската книга организаторите са предвидили заключителен концерт, забавна игра томбола и награди и представление на Театрална къща „Мариета и Марионета”. Проявите през трите фестивални дни са съпътствани от концерти на открито, куклено-марионетно шоу на Театрална къща „Хора и кукли” (на 10 май т.г.) и други инициативи. 
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.05.2016 г. 17:06
Етикети:
Сливен
XVIII Национален фестивал на детската книга
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23511-xviii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga