Празници / фестивали

VII Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София''

9-15 май 2016, София - НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Дом на културата "Искър"

VII Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София''


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година седмото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София’’ ще се проведе под мотото "София – творчески град на киното", по програмата на ЮНЕСКО! Фестивалът ще се състои от 9 до 15 май, основно в НАТФИЗ, едновременно с това и в Дом на културата "Искър".

Получихме 935 филма за конкурса от които 15 пълнометражни. Селекционната комисия беше силно затруднена да види всички тези филми и да избере най-добрите от тях. Това е ненадминат резултат до сега за България и означава огромно доверие към фестивала и познаване от цял свят.

За студентите от НАТФИЗ, НБУ, БАНХА и училищата по изкуствата, както и за обикновените зрители избрахме най-доброто от тях като постижения, техники и оригинални идеи.

Като фестивал на младата анимация избрахме темата на фестивала тази година да бъде ''Човекът от бъдещето’’,  а бъдещето в анимацията и изкуството, за нас са самите студенти по анимация и младите аниматори като цяло.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Майсторски класове:

. Румен Петков, режисьор на „Джони Браво“ и „Декстър“, ще бъде Председател на журито на фестивала и ще направи за вас нов майсторски клас в Аулата на НАТФИЗ. Темата на майсторския клас на Румен е "Анимация извън борда днес”. Предишните му теми бяха ''Как се прави Холивудска анимация'' и ''100 принципа, които всеки аниматор е длъжен да знае'’, на които всички истински се радваха.

. Ник Фелпс от Белгия – член на журито, ще направи майсторски клас на тема ''Саунд дизайн на анимационни филми'’.

. Нанси Диней Фелпс – член на журито, която е един от най-известните и уважавани кинокритици в света, заедно с члена на Журито Андроника Мартoнова, ще разкажат за уменията в създаване на креативна критика, за своите успехи и постижения. Нанси се стреми да присъства на анимационните фестивали в цял свят и наистина успява да бъде навсякъде. Тя беше очарована миналата година от нашия фестивал, когато беше член на Селекционната комисия. Пожела да дойде отново на фестивала, вече като Жури. Написа изключително силна статия за шестия "Златен кукер - София", която беше публикувана в издания за култура и изкуство в Брюксел и в нейния сайт, следен от цял свят.

. Збигнев Жмудски – член на журито, директор на СЕ МА ФОР (Полша) ще направи майсторски клас на тема ‘’Тънкости в анимацията с кукли’’.

. Димитър Димитров – майсторски клас на тема ‘’Как се прави анимационен филм на телефон или таблет’’.
 
Ще представим и партньорския анимационен фестивал ГИФЕСТ от Субоица.

На 5 май в НАТФИЗ, няколко дни преди фестивала ще направим ‘’Фестивал в аванс’’ с представяне на новата книга на проф. д-р Надежда Маринчевска „Анимационните хибриди“.

Карнавал и шествие – аристократите на анимацията

Заедно с цялото жури, Селекционна комисия и ние – организаторите на фестивала, по наша идея и на Румен Петков, тази година предизвикваме младите аниматори като творци и свободни хора на БЪДЕЩЕТО. И заставаме зад всеки един от тях за всичко, с което можем да им бъдем полезни. Ще бъде чудесно, че всеки един от тях ще измисли нещо интересно, красиво, щуро и креативно като себеизява – анимация или шоу, събития или рисунки, костюми, маски, така, че всички да се забавляват и да научат, експериментирайки заедно, нещо ново. По време на фестивала, на откриването, закриването и връчването на наградите да ни бъде много забавно, весело и топло, да създадем заедно приятелска и творческа атмосфера.

Ще направим забавни костюми на анимационни герои и едно ревю на нарисувани от всички аниматори дрехи – с дрехи втора употреба и текстилни бои, спрейове и шаблони…, зашиване или залепване на подходящи за идеята дантелки, копчета или друго интересно нещо… Ще направим анимационен карнавал – бал с маски, ревю и шествие по ул. „Раковска”. Навремето там са се разхождали аристократите на София, а сега – АРИСТОКРАТИТЕ НА АНИМАЦИЯТА!

Ще бъдем и в Дом на Културата "Искър", също с голяма програма, изложба и празник на децата. Младите аниматори на 15.05.2016 ще помогнат на децата да нарисуват своя любим анимационен герой или маска, и ще им покажат как се прави анимация с листчета от тетрадки, които ние ще осигурим. В този смисъл те ще бъдат техни учители. Смятаме партньорството с ОКИ ИСКЪР да продължи и в бъдеще, както цяла година досега и да направим и други нови събития заедно.

Като фестивал тази година отново сме в Културния календар на София.

Ще направим 2 изложби - в НАТФИЗ и в Дом на културата "Искър"

Вече сме събрали едни от най-добрите и талантливи проекти на аниматорите, с което гарантираме, че ще се получи много силна изложба, както всяка година.

В партньорство с Унгарския културен институт, по повод 100 години унгарска анимация, ще бъде инсталирана съвместна roll-up изложба и прожекции на унгарски анимационни филми, заедно с наградени филми от фестивала Златен кукер - София.

Надяваме се с тези специални събития и с високото ниво на селектираните филми, отново всички заедно да запалим цяла София в дух на креативност.


. Повече информация и подробна програма на фестивала можете да намерите на http://2016.animationfest-bg.eu/bg/


Надежда Славова
Директор на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София''
Автор:
Публикация:
07.05.2016 г. 13:28
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23496-vii-mezhdunaroden-festival-na-animatsionniya-film-zlaten-kuker-sofiya